Eindexamen Expositie; AKV Den Bosch 2022

De lichting afstuderende kunstenaars bij AKV is met 18 studenten niet heel groot, maar toch hebben ze samen €524.988,07 aan studieschuld opgebouwd. Dat is bijna €30.000,- per kunstenaar. Een investering […]

De lichting afstuderende kunstenaars bij AKV is met 18 studenten niet heel groot, maar toch hebben ze samen €524.988,07 aan studieschuld opgebouwd. Dat is bijna €30.000,- per kunstenaar. Een investering die je niet eenvoudig terugbetaald in een beroepsklasse als beeldend kunstenaar. Het collectieve werk dat dit aankaart maakt pijnlijk duidelijk in welke spagaat deze kunstenaars zich al bij de start bevinden. Enerzijds het werk maken dat gemaakt dient te worden, anderzijds een inkomen veilig stellen. De balans tussen die twee aspecten blijft een zoektocht voor alle kunstenaars en is juist voor beginnende kunstenaars een belangrijke overweging. Het is mooi te te zien, dat deze groep zich daar heel bewust van is.

Een knallende eindpresentatie zou niet misstaan, maar dat is niet het geval. Deze is niet meer ambitieus of meer uitgesproken dan anders. Er zijn wat monumentale werken, hier en daar wat dingen aan de muur, een videowerk. Maar niet echt een presentatie die direct diepe indruk maakt. Je zou zelfs met goed recht kunnen zeggen dat het geheel wat middelmatig aandoet.

Toch is er wel degelijk één aspect dat overeind blijft. Het gevoel dat ze het allemaal voor zichzelf doen. Geen enkel werk komt ongeloofwaardig over, als kunst die lijkt op kunst en verder weinig te vertellen heeft. Het is niet direct de beste presentatie ooit, maar wel een van de meest geloofwaardige. En dat is ook wat waard.

Tags: