De Buning Brongers prijs 2010 (b); Mari Stoel

Het is weer een poosje terug dat we via (@ViktorBaltus) Viktor Baltus vernomen dat hij de Buning Brongers Prijs had gewonnen. Nu we wat later via dezelfde Viktor dat de […]

Het is weer een poosje terug dat we via (@ViktorBaltus) Viktor Baltus vernomen dat hij de Buning Brongers Prijs had gewonnen. Nu we wat later via dezelfde Viktor dat de andere prijswinnaars ook bekend zijn. De tweede in de reeks Buning Brongers 2010 is Mari Stoel. Zijn werk kwamen we al eens eerder tegen bij de masters in Breda (zie ook hier boven). Daar wisten we ook niet echt wat we er mee aan moesten. Iets wat overigens niet per se een negatief iets is. Nu wederom wat moeite gedaan om via Google iets te vinden van werk van zijn hand. Dat valt nogal tegen maar we hebben ons best gedaan.

Het schijnt overigens dat hij in het dagelijks leven postbode is. Daarom verdient hij extra credits want niet alleen het kunstenaarschap staat tegenwoordig onder druk, de TNT zo mogelijk nog meer. Zijn werk is op een bepaalde manier heel archaïsch, maar niet op een rauwe manier maar juist heel fris.

Wat we in elk geval niet willen missen is het werk dat Mari maakt als schilder om wat extra brood op de plank te krijgen. Hierin zien we niet zijn intellectuele vermogens maar wel dat hij een begaafde schilder is. Daarbij doen de landschappen het goed voor boven de bank. (gevonden via Mister Motley)

Onbekende titel en afmetingen

Onbekende titel en afmetingen

Onbekende titel en afmetingen

Onbekende titel en afmetingen

Maar hij maakt dus ook serieuzer werk. Dat konden we via onze buren (Whatspace natuurlijk) nog terugvinden. Hij heeft bij het Gastatelier Leo XIII gezeten en we hebben dus wat beeld van wat er daar te zien was. Ik was toen er niet bij (Erik ook niet of wel?), dus is het een beetje lastig om daar echt iets over te zeggen. Maar met het werk bij de Masters in het achterhoofd blijft de poezie toch overduidelijk aanwezig. Ook lijkt er een lichte absurditeit aan de grondslag te liggen maar dan wel op een zo heldere manier dat dat niet helemaal duidelijk is.

Mari Stoel bij LEO XIII

Mari Stoel bij LEO XIII

Mari Stoel bij LEO XIII

Mari Stoel bij LEO XIII

Mari Stoel bij LEO XIII

Mari Stoel bij LEO XIII

Conclusie, we komen er hier niet echt uit. Dus hopelijk zien we meer bij de tentoonstelling van de Buning Brongers prijs.