Afstudeer expositie Rietveld Amsterdam

Het is vandaag een erg warme dag. Dus vandaar voor de verandering eens niet met de trein naar Amsterdam (zoals we de afgelopen weken al voldoende gedaan hebben) maar met […]

Het is vandaag een erg warme dag. Dus vandaar voor de verandering eens niet met de trein naar Amsterdam (zoals we de afgelopen weken al voldoende gedaan hebben) maar met de auto. Alleen ook want Erik was verhinderd. De reis duurt een anderhalf uur met de auto. Eenmaal bij Rietveld moet ik betaald parkeren maar natuurlijk weer te weinig cash bij. Gooi 3,50 in de automaat en ik krijg iets meer dan een uur om alles te bekijken. Meteen naar Beeldende Kunst dan maar.

Allereerst, misschien ligt het aan mij, ik ken de weg daar niet in de academie. Het zou fijn zijn als er dan duidelijke kaarten zijn en duidelijk is welk gebouw welke is. Ook is er geen overzicht van alle afstudeerders. Ook op de website nergens een helder overzicht. Een overzicht van de afstudeerder is er dus wel maar is niet duidelijk aangegeven en als je klikt op de links is er niets te zien! Jammer.

Sara Barbosa De Campos,Lucas Cantori, Justin Davy, Benjamin Day, Ani Eloyan, Katell Feunteun, Toon Fibbe, Pierfrancesco Gava, Reginaldo Gonçalves, Kerstin Heyen, Kasper Jacobs, Michal Jurys,Chris van der Kaap,Kati Karki,Bram Kneppers, Maurits Koster, Raphael Langmair, Lauriane Lasselin, Pernille Lonstrup, Femke Moedt, Danae Moons, Manabu Nobuoka, Inda Peral Ortega, Tom Peters, Jane Porter, Maurijn Rouwet, Luuk Schroder, Anat Segal, Isfrid Siljehaug, Marit Silsand, Sven Spitzkopf, Robin Waart, Laura Wiedijk, Ran Zhang, Eva Zwart, Micha Zweifel

[Dankzij Vera weten we dat ook deze lijst van Rietveld zelf dus niet klopt, weer minpunten voor Rietveld. ]

Maar naar even rondlopen is me het dan toch duidelijk waar ik zijn moet. Over de hele lijn valt het op dat schilderkunst straalt in afwezigheid, enkele uitzonderingen daargelaten. Vooral veel video werk en dus ruimtelijk werk. Als ik even kijk bij Trendbeheer heb ik duidelijk veel gemist maar ook andere dingen gezien. Ik had haast dus misschien had ik toch overal moeten kijken? Voor de volgende keer.

Ook leuk was dat ik halverwege mijn bezoek nog Gerhard Hoffland, van Aschenbach en Hoffland, tegen kwam. Die we van hier kennen. Ook hij leek zich uitstekend te vermaken.

Ik ben onderin het “nieuwe gebouw” begonnen. Daar stond ook wat werk van Audiovisueel. Ook dat was allemaal prima, opvallend was dat er ook 1 student was die een hele ruimte met enkel tekeningen had. Maar gezien de tijdsnood, alleen Beeldende Kunst.

Dat begon met het werk van Maurits Koster. Ik heb nu net thuis pas gelezen wat er nu echt de bedoeling was, maar dat bleek dus wel in orde. Hij onderzoekt hoe een museale ruimte werkt. Dat heeft hij gedaan door de ruimte van Arti et Amicitatae naar te bouwen op schaal en daar dan werk van anderen in te plaatsen. Niet geheel onbegrijpelijk maakten de ruimtes dan ook meer indruk dan de werken die er in zaten.

Maurits Koster

Maurits Koster

Vervolgens door naar boven. Daar het werk van Toon Fibbe die overduidelijk de tijd genomen had om honderden punttekens uit boeken te halen en vervolgens op te plakken. Mooie presentatie ook.

Toon Fibbe

Toon Fibbe

Toon Fibbe installatie

Toon Fibbe installatie

Een installatie van Laura Wiedijk. (kijk ook zeker even op haar website)

Laura Wiedijk

Laura Wiedijk

Laura Wiedijk

Laura Wiedijk

Een van de weinige schilders is dus Ani Eloyan. Duidelijk gekeken naar de schilderwerkjes van McCarthy .

Ani Eloyan

Ani Eloyan

Ani Eloyan

Ani Eloyan

Kleurtjes doen het altijd goed, zo ook dit werkje van Manabu Nobuoka dat enigszins doet denken aan het blokkendoos-werk van Laura van Pelt bij de expo van Sint Joost.

Manabu Nobuoka

Manabu Nobuoka

Een andere schilder is Ran Zhang. Zijn werk vond ik wat betreft het schilderen niet zo heel erg sterk, maar zeker wel de sfeer. Tel daarbij op een prachtig duistere ruimte en het werk maakt ineens indruk.

Ran Zhang

Ran Zhang ruimte, helaas op foto niet zo mooi als in het echt.

Ran Zhang

Ran Zhang, een schilderwerkje dat op foto ook anders is dan in het echt door de duistere ruimte. Op zijn eigen site zijn betere foto's van de schilderijen.

Op de volgende verdieping nog iemand die tijd over had. Een knutselwerk van Pierfrancesco Gava. Erg mooie installatie met veel sfeer en dat moet ook wel eens kunnen. Soms moet een mooi ambachtelijk gemaakt iets ook voldoende zijn. Zou het misschien erg goed doen als vormgever?

Pierfrancesco Gava

Pierfrancesco Gava

Een schilder die duidelijk formeel dingen onderzoekt is Reginaldo Goncalves. Zijn grote werken vind ik beetje overbodig, maar de kleinere werken in het midden vormen samen wel mooi werk. Een overzicht van diverse vormen canvassen. De monochromen zijn zelf overigens ook niet slecht gedaan.

Reginaldo Goncalves

Reginaldo Goncalves

Een van de betere werken vond ik de verzameling van Maurijn Rouwet. Prachtig al heb ik geen idee wat het is en waarover het gaat.

Marijn Rouwet

Marijn Rouwet

Ook esthetisch prima werk waren de papieren wanden van Michat Jurys.

Michat Jurys

Michat Jurys

Kateil Feunteun bouwt een kamer inclusief TV (ivm voetbal?).

Katell Feunteun

Katell Feunteun

Het meest esthetische werk was overduidelijk dat van Marieke Slump. Die heel subtiel met poedersuiker (of iets wat daar op lijkt) slijpsel van die muur (weet ik nu dankzij JB) een stuk van de vloer heeft gewit. Jammer dat er mensen doorheen gelopen hebben.

Marieke Slump

Marieke Slump

Niet esthetisch was het werk van Jane Porter overduidelijk. Om heel eerlijk te zijn vind ik dit het slechtste werk dat ik gezien heb in Amsterdam. Seksualiteit is niet het probleem maar als het zo banaal moet, is wel erg makkelijk. Verder is het teken/schildertechnisch ook te verwaarlozen naar mijn mening. Jane Porter mag zich bij de reacties verdedigen.

Jane Porter

Jane Porter

Gelukkig was er ook nog werk dat wel goed is. Danae Moons bijvoorbeeld met een mooie installatie met sculptuur. Vooral materiaal gebruik is prima.

Danae Moons

Danae Moons

Kati Karki maakte haar kaartjes onderdeel van haar installatie.

Kati Karki

Kati Karki

Tenslotte nog het werk van Thomas Eduard Peters. In eerste instantie vond ik het niet echt erg sterk. Het werk van hem op Trendbeheer vond ik wel redelijk OK, maar niet echt noemenswaardig. Toen ik er echter nog een keer langs kwam keek ik nog eens goed en ontdekte dat er wel degelijk wat meer aan de hand was. Toch goed om dus ook altijd naar binnen te kijken.

Thomas Eduard Peters

Thomas Eduard Peters, op eerste gezicht wel OK maar niet erg sterk

Thomas Eduard Peters

Thomas Eduard Peters, detail van binnen en dan gebeurt er blijkbaar toch meer.

Als allerlaatste wil ik dan nog even opmerken dat het verstandig is bij Eindexpo’s rekening te houden met liften. Het overkwam enkele liftgangers die ineens geconfronteerd werden met een werk. Bedoeling of niet?

ongelukje?

ongelukje?