Thijs Zweers & Viktor Baltus – Landscape Berlin

Thijs Zweers (1986) en Viktor Baltus(1982) zijn twee jonge kunstenaars die hier beiden al enkele malen voorbij zijn gekomen. Op dit moment zijn beide kunstenaars bezig het project Landscape Berlin […]

Thijs Zweers (1986) en Viktor Baltus(1982) zijn twee jonge kunstenaars die hier beiden al enkele malen voorbij zijn gekomen. Op dit moment zijn beide kunstenaars bezig het project Landscape Berlin op te zetten. Een zogenaamd Augmented Reality project. Beide kunstenaars behandelen de manier van waarnemen in hun werk en zien deze techniek als een verdere verdieping op hun werk. En terecht.

Baltus legt het als volgt uit;

Misschien heb je zelf een Smartphone of ken je iemand die er een heeft en heb je al gehoord van Augmented Reality (AR), maar wat is dat nou precies en wat heeft dat met kunst te maken?
Eigenlijk is het niet meer dan een virtuele toegevoegde laag op het scherm van je mobiele telefoon.

Het werkt zo: Met een computerprogramma kun je op een aangegeven GPS locatie een afbeelding zetten die vervolgens met de App van Layar zichtbaar is als je je telefoon op die locatie er op richt. Zie het als een laag van Photoshop welke je aan en uit kunt zetten alleen kun je er dan omheen lopen en schaalt hij met je mee als je afstand neemt.

Deze Augmented Reality, letterlijk toegevoegde realiteit heeft al diverse toepassingen in de commerciële wereld, je kent vast wel de reclameborden achter de doelen bij voetbal, het strafschopveld of de buitenspellijn. Allemaal computerlagen die over het camerabeeld worden geprojecteerd en er in de werkelijkheid niet zijn.

Ik zie AR zoals wij het gebruiken als een site specific installation, waarbij de kijker echt naar de locatie toe moet om het werk te kunnen zien.
Na beide eerder dit jaar succesvolle Augmented Reality tentoonstellingen in Nederland te hebben opgezet, is het tijd voor een groot project genaamd LANDSCAPE BERLIN.

 

Afgelopen zomer waren wij in Berlijn om vooronderzoek te doen naar locaties en beelden om dit project te verwezenlijken. Hierbij is Berlijn voor ons een stad met mogelijkheden voor nieuwe ontwikkelingen en wordt het in rap tempo een stad met een hoog kunstenaarsgehalte, de combinatie tussen oude gebouwen, lege muren en brede straten maken dit het perfecte toneel voor een toegevoegde-realiteit-tentoonstelling.

Om dit project te kunnen realiseren hebben ze €450,- nodig om het geheel mogelijk te maken. Om dit project toch mogelijk te maken is het mogelijk stukjes op het grit van de plattegrond (die door heel Berlijn verspreid wordt waarop alle locaties van de werken staan) te kopen voor slechts 1 euro per vakje. In dat vakje kan dan je naam of website. Natuurlijk mogen er ook meer vlakjes gekocht worden dan eentje. Een goede manier dus om voor heel weinig geld een werk te steunen van twee talenten.

 

Doe mee en adopteer voor €1- een stukje van het grit op de 2000 plattegronden van deze Augmented Reality Tentoonstelling.

Het idee van crowdfunding is dat als 450 enthousiaste mensen elk €1,- schenken we dit project kunnen financieren.
Doe je mee? Je zult dan nauw betrokken zijn bij dit project en je bent natuurlijk de eerste die een plattegrond ontvangt met daarop de vermelding van je naam of webadres en de locaties van Landscape Berlin.

Je gift kun je storten op bankrekeningnummer 7219616 ten name van Viktor Baltus, o.v.v. Landscape Berlin + je naam of URL
Als je tevens een mailtje stuurt naar info@viktorbaltus.nl met je postadres dan krijg je de plattegrond opgestuurd.

Ik wens zelf Zweers en Baltus enorm veel succes! Ik ben erg benieuwd hoe het uiteindelijk gaat werken.