The New Current 2024

De alternatieve beurs voor jonge kunstenaars The New Current is al weer een aantal jaar steevast onderdeel van de randprogrammering rondom ArtRotterdam. Hier zie je solopresentaties van jonge talenten met […]

De alternatieve beurs voor jonge kunstenaars The New Current is al weer een aantal jaar steevast onderdeel van de randprogrammering rondom ArtRotterdam. Hier zie je solopresentaties van jonge talenten met technologische installaties met licht, geluid en beweging. Het steekt mooi af tegen de grillige ruimtes van Brutus die het industriele karakter van veel werken nog eens versterkt. Het werk behoeft soms technische uitleg van waar je naar kijkt, maar met theatrale effecten van licht en geluid worden soms indrukwekkende beelden opgeroepen waarbij de ervaring daarvan ook al voldoende is om echt indruk te maken.

Opvallend van deze editie is dat er ook meer aandacht is voor werken die zich verhouden tot onderwerpen die passend zijn bij de technologische interesse van The New Current. Denk bijvoorbeeld aan de installaties van Sarah Fokke en Ellis Holman die geen enkele vorm van beweging, licht of geluid nodig hebben, maar er uitstekend bij passen. Toevallig gaan beide werken over waterhuishouding, dus ver staan ze niet af van de technische interesses die meer kunstenaars zoals Alex Werth heeft bij deze editie. Maar ook de film van Jasper Rouwen zou je niet direct hier verwachten en past er toch ook prima bij. Zo lijkt The New Current de grenzen van voorgaande edities wat op te rekken en er meer een tentoonstelling dan een bloemlezing van te maken.

Hoe dan ook, het is iedere keer weer een plezier The New Current te bezoeken. Hier volgt een beeldverslag van wat er zoal opviel. En natuurlijk, wat er te fotograferen viel want dat blijft lastig bij The New Current.

The New Current is nog tot en met 4 februari te bezoeken bij Brutus te Rotterdam.