The Lost Relay; (6) – Tamara Dees, Eveline Nieuwveld, Lydia Weijers

Vandaag was de zesde en laatste editie in de reeks van zes tentoonstellingen met kunstenaars (te Argument in Tilburg). De allerlaatste wordt een samenvatting van de afgelopen week waar we de boel […]

Vandaag was de zesde en laatste editie in de reeks van zes tentoonstellingen met kunstenaars (te Argument in Tilburg). De allerlaatste wordt een samenvatting van de afgelopen week waar we de boel evalueren voor onszelf.

Tamara Dees was een nachtje blijven slapen in Tilburg, Eveline Nieuwveld en Lydia Weijers kwamen er bij.

Weijers pakt uit...

Weijers pakt uit...

Voordeel voor Tamara Dees was dat ze haar werk mocht laten hangen, toch ruimde ze alles snel op bij binnenkomst. Uiteindelijk begon de dag dus met een volledig schone lei. Dit bleek later van essentieel belang. Lydia Weijers was dus eigenlijk de enige die echt moest uitpakken daar Eveline Nieuwenveld een film-kunstenares is. Die heeft dus gewoon een laptop bij met haar werk er op.

Dees bespreekt haar werk

Dees bespreekt haar werk

En het werk van Nieuwenveld wordt ook besproken

En het werk van Nieuwveld werd ook besproken

Na een uitvoerige werkbespreking werd er gekeken hoe het vervolgens te presenteren. Al snel viel hen op dat ze allen hun beeld halen uit hun persoonlijke omgeving en niet zo zeer zoeken in wat er getoond wordt maar veel meer in de randen buiten de afbeelding. Daarnaast speelt formaat ook een rol. Bij Tamara Dees is dat letterlijk, Lydia Weijers zoekt in haar werk ook de “ware grootte van de afbeelding” .

Videokunst is zeer lastig om te plaatsen en daarom werd (vergelijkbaar met gisteren) eerst een ‘probleemwerk’ geplaatst en vandaar uit verder gewerkt naar de ruimte. Er werd uitvoerig gecomponeerd in de ruimte en veel geschoven. Waar gisteren veel werken direct op zijn plek leken te vallen was het vandaag een stuk weloverwogener.

 

Hoe te beginnen?

Hoe te beginnen?

Eerst die film maar eens goed krijgen

Eerst die film maar eens goed krijgen

Vandaaruit verder de ruimte componeren

Vandaaruit verder de ruimte componeren

Soms kwam het op millimeters aan…

Weijers houd een werkje vast "hoger of lager?"

Weijers houd een werkje vast "hoger of lager?"

Maar ondanks dat werd er vooral veel gelachen.

Er was vooral veel plezier onderling

Er was vooral veel plezier onderling

Werd ook wel wat gewerkt...

Werd ook wel wat gewerkt...

Tamara Dees was natuurlijk bekend met het resultaat van gisteren toch heeft ze de andere twee nauwelijks beïnvloed aan de hand daarvan, op hoe het deze dag moest. Toch lijkt het alsof bijvoorbeeld het tafeltje niet verschoven was. Toch is deze er opnieuw neergezet omdat de ruimte het nodig leek te hebben.

Een andere overeenkomst met gisteren is het minimale en weloverwogen. Dit heeft natuurlijk ook te maken met de aard van de kunstenaars van vandaag, allen hebben iets ingetogen in hun werk zitten. Dat dit resulteert in een tentoonstelling waar veel rust zit is dan best logisch.

Een verschil met gisteren was er zeker ook, waar het gisteren veel meer over de werken zelf ging, was het vandaag vooral de randen van de werken die in elkaar overliepen. Het was allemaal stukken genuanceerder en zoals de dag ook liep, veel meer overwogen geplaatst. Een nuance verschil dus.

Toch wederom een erg geslaagde dag.

 

Het resultaat

Het resultaat

Tamara Dees

Tamara Dees

Lydia Weijers

Lydia Weijers

Tamara Dees

Tamara Dees

Tamara Dees

Tamara Dees

Lydia Weijers pakt weer in

Lydia Weijers pakt weer in

 

Morgen een samenvatting en conclusie van de afgelopen dagen. Geen nieuwe kunstenaars maar wijzelf die eens gaan nadenken…