KunstRAI 2022

Over smaak valt niet te twisten, maar voor de ingewijden doet de kunstRAI zeer aan de ogen. Voor elk wat wils, en wansmaak kan ook inspirerend zijn. Op de beste […]

Over smaak valt niet te twisten, maar voor de ingewijden doet de kunstRAI zeer aan de ogen. Voor elk wat wils, en wansmaak kan ook inspirerend zijn. Op de beste momenten is de beurs sympathiek. Werk van oude bekenden of kunstenaars wiens werk je links en rechts wel vaker tegen bent gekomen. Op sommige plekken kun je zelfs oprecht verrast worden.

Maar, op de slechste momenten zijn er dingen die niet anders dan tenenkrommende kitsch genoemd kunnen worden. Het is sentimenteel, of effectbejag dat verder geen enkele betekenis heeft of zich wil verhouden tot het al bestaande kunstenveld. Het is de grootste kwaliteit maar ook valkuil van een beurs als de KunstRAI. Er is werk dat verrast, maar er is ook veel werk dat enkel open deuren intrapt.

Afhankelijk van hoe je binnen komt en waar je oog op valt, kan je dag zo verpest zijn. Of je wordt meegenomen door de sympathie en openheid. De balans leek eerdere jaren vooral uit te gaan naar de openheid en sympathie, maar dit jaar is het een stuk twijfelachtiger.

Misschien komt het doordat de vorige editie nog maar een half jaar geleden is. Of dat veel bekende namen ook niet echt de ontdekkingen zijn die je graag doet op zo’n beurs. De keren dat je echt verrast wordt, is dat vooral omdat je iets ziet wat je nog nooit eerder ziet. Dat gebeurt deze editie gelukkig wel, maar minder dan voorgaande edities.

Hier volgt een beeldverslag met wat er zoal om diverse redenen opviel.

De KunstRAI is nog tot en met zondag te bezoeken.

Tags: