Het kan ook anders; Gaby Zwaan

Sommige schilders zijn anders bezig. Zo ook Gaby Zwaan (@gaby407). Bij Fontanel zijn ze geen fan van zijn werk maar vatten ze het wel even kort samen: “Een voorbeeld van […]

Sommige schilders zijn anders bezig. Zo ook Gaby Zwaan (@gaby407). Bij Fontanel zijn ze geen fan van zijn werk maar vatten ze het wel even kort samen:
“Een voorbeeld van hoe een corporate story, een vlotte babbel en een geoliede PR-machine voor je kunnen werken. Een slecht voorbeeld van goede kunst, of goede smaak in het algemeen.”

Op zijn eigen website is een krantenartikel te vinden die het volgens mij goed samenvat op een neutrale wijze.

De Volkskrant

De Volkskrant

Daarin wordt eigenlijk heel duidelijk gesteld dat zijn werk niet ingewikkeld hoeft te zijn. Hier op dit blog komen vaak genoeg complexe kunstenaars voorbij met allemaal kunsttheorien. Zwaan houd het gewoon simpel en wil lekker schilderen. Zijn onderwerpen zijn dan ook sneakers en andere populaire en simpele onderwerpen. Zijn houding doet denken aan (een hippere versie) van Leon Adriaans.

Zijn werk zou niet misstaan bij de IKEA, het is erg vormgevenlijk geschilderd. Binnen de gewone kunstkringen (zoals dus bij Fontanel) wordt dit soort werk niet serieus genomen. Ook dat is begrijpelijk. Vanuit de normale kunstkringen wordt er verwacht dat een kunstenaar iets ondervraagt. Dat lijkt Zwaan te ontbreken, het ziet er te makkelijk uit allemaal. Vraag die ik daar tegenover wil stellen is of dat een probleem is? Zwaan lijkt gelukkig te zijn met het werk en hij verkoopt ook redelijk goed. Het argument dat zijn kopers geen verstand van kunst zouden hebben is de verkeerde beredenering. Hij maakt geen kunst, hij maakt schilderijen. Zijn werk is ook niet bedoelt voor de kunstwereld. Er zijn, zoals hij zelf ook al aangeeft, genoeg mensen die gewoon wat moois voor boven de bank willen wat niet van de IKEA is. Maar die mensen willen ook geen schilderij van duizenden euro’s. Gaby Zwaan heeft een gat in de markt gevonden. Dit gat is overigens niet nieuw want ook Herman Brood zat daar in. Ook Brood werd niet echt serieus genomen door de kunstwereld maar wel door de gewone mens.

Moet de kunstwereld zich wel bezighouden met deze schilders? Of moet het zichzelf eens achter de oren krabben?

Tot die tijd. Enkele werkjes van Gaby Zwaan en een filmpje van wat hij nu doe bij Tour de France. Erg leuk, hij schildert portretten van wielrenners op de weg.

Een van zijn sneakers werkjes. Eerlijk is eerlijk, het beeld blijft je bij.

Ontwerp voor Vans. Welke kunstenaar heeft er verder schoenen op zijn naam staan?

Overigens, zijn werk wordt binnen de sneaker scene (ik wist ook niet dat dat bestond) niet echt gewaardeerd. Kijk hier maar eens bij de reacties.

Ik zou hem zo niet herkennen maar Lance Armstrong herkende zichzelf in elk geval wel.

Gelukkig maakt hij ook nog ander werk dan sneakers en portretten. Deze jongen hieronder is stiekem nog een best redelijk schilderij ook.

Tot zo ver.