Willem Twee; Homerun #2, De Mens

Een open call, met als aanleiding het werk Changing History van Charlotte Schleiffert, leverde een enorme hoeveelheid inzendingen op met een uiteindelijke selectie van 35 kunstenaars die allemaal uit Brabant […]

Een open call, met als aanleiding het werk Changing History van Charlotte Schleiffert, leverde een enorme hoeveelheid inzendingen op met een uiteindelijke selectie van 35 kunstenaars die allemaal uit Brabant komen. Het werk van Schleiffert moet daarin meer gezien worden als een startpunt want al snel zie je dat zo’n werk tot heel veel meer kan leiden. Samen met Charlotte Schleiffert zelf, Marjolein van de Ven en Masha van Vliet was ik commissielid en dus mede verantwoordelijk voor de uiteindelijke selectie.

De uiteindelijke selectie is uiteindelijk niets meer of minder dan een greep uit veel aanmeldingen waarvan opvalt hoe enorm divers de culturele productie kan zijn. Natuurlijk zijn er usual suspects tussen de aanmeldingen, maar er zijn er ook een heleboel die geen zichtbaarheid genieten binnen de reguliere podia. Sommigen zijn al jaren actief en hebben een heel eigen blik ontwikkeld. Dat daar een hoop ondergewaardeerde kwaliteit tussen zit is haast een vanzelfsprekendheid.

Het siert dan ook de Willem II dat ze op deze manier laten zien wat er in Brabant aan kunst gemaakt wordt. Het zijn immers vaak ook deze kunstenaars uit je eigen regio die je bezoeken. Het biedt de mogelijkheid wat te betekenen voor je eigen achterban waarvan je normaal misschien helemaal niet weet dat ze kunstenaars zijn. Of kunstenaars waar je normaal misschien niet zo snel aan zou denken. Die komen met zo’n Open Call voorbij.

Andere instellingen zouden hier een voorbeeld aan mogen nemen. Het hoeven niet allemaal solo’s te zijn van internationale talenten of bekende helden. Het mag dat ook wel eens juist niet zijn, even verrassen door totaal nieuwe kunstenaars te tonen. Er valt namelijk nog heel wat te ontdekken juist ook bij jezelf in de buurt.

Hier volgt een heel beperkte greep van wat er zoal te zien is en wat om diverse redenen opviel.

Deze tentoonstelling is in verband met Corona kort na de opening gesloten en niet meer open geweest.