PAN 2021

De laatste editie van de PAN opende ondanks de nieuwe beperkingen afgelopen zaterdag. De beurs is traditiegetrouw een aangename mengelmoes van antiek, oude meesters, hedendaagse kunst en curiositeiten. Het is […]

De laatste editie van de PAN opende ondanks de nieuwe beperkingen afgelopen zaterdag. De beurs is traditiegetrouw een aangename mengelmoes van antiek, oude meesters, hedendaagse kunst en curiositeiten. Het is een beurs waar je van bekende meesters gekke uitstapjes kunt aantreffen, een topwerken van minder bekende meesters. Voor elk wat wils.

Eigenlijk is het alsof er de afgelopen anderhalf jaar niets gebeurt is. Natuurlijk, er zijn wat tendenzen waarneembaar. Zo lijken er meer vrouwelijke kunstenaars uit het verre verleden op te duiken. Maar, over het algemeen tonen de meeste galleries hetzelfde soort werk als wat ze op vorige edities toonden. Sommige stands hangen vol met dezelfde werken zelfs. Misschien dat de kunstmarkt het ook wel moet hebben van die veilige herkenning. Alsof er niets aan de hand is, vertrouwt doorverkopen.

Het is dan ook echt handel. Natuurlijk zijn er oprecht interessante artistieke werken te vinden. Maar de echte hedendaagse liefhebber heeft hier niet zo heel veel te zoeken. Slechts een handvol galleries waarborgen dat veld en dat is op zo’n grote beurs niet zo veel.

Zoals gebruikelijk hier vooral een beeldverslag van de dingen die opvielen. Voor grotere afbeeldingen kun je op de foto’s klikken.