Lost? (4)

Gisteren was ik aanwezig bij de nieuwe tentoonstelling in het Van Abbemuseum. Ik was daar niet alleen als Lost Painters maar ook als mijzelf; ik was gevraagd om een rondleiding […]

Gisteren was ik aanwezig bij de nieuwe tentoonstelling in het Van Abbemuseum. Ik was daar niet alleen als Lost Painters maar ook als mijzelf; ik was gevraagd om een rondleiding te geven waarin ik mijn blik deelde. Dus geen kunsthistorisch praatje, nee, juist mijn visie op de werken die er getoond werden. Natuurlijk kreeg ik eerst zelf  een rondleiding en daarna pas ging ik zelf de rondleiding geven. Dat is toch wel andere koek dan een blogpost schrijven.

Ineens werd ik keihard geconfronteerd met mijn eigen blik, al helemaal omdat ik natuurlijk weer een groep moest rondleiden met een kunsthistoricus die het natuurlijk niet met alles eens was. Dingen die mij achteraf opvielen zijn voorwaarden die ik hanteer op werk en hoe ik kijk. Dat zijn geen onbelangrijke punten want was dat niet juist waar ik mee worstelde de afgelopen dagen: hoe kan dit blog fris blijven als ik vastzit in mijn eigen blik? Dan is het goed te zien wat die blik is.

Mijn blik is ad rem en snel, ik hoef geen uren een werk te bestuderen om het te begrijpen, vanuit die enorme databank kunstgeschiedenis en ook als maker herken ik snel hoe iets in elkaar zit. Langer kijken kan wel, maar is soms niet nodig. Essentieel in mijn blik is dat ik zelf ook schilder ben met mijn eigen overtuigingen. Een van de belangrijkste aspecten vind ik de noodzakelijkheid van een beeld. We leven immers in een tijd dat er miljoenen beelden per dag bijkomen, waarom moet er dan nog een beeld bij? Of sterker nog, welke betekenis kan deze toevoegen aan dat arsenaal? Ook moet een beeld geloofwaardig zijn, een vroege Kiefer geloof ik wel, een nieuwe niet.

Door het geven van die rondleiding presenteerde ik niet alleen mijn blik, maar kreeg deze ook teruggeworpen. Hier wil ik mij de komende tijd beter in verdiepen, en natuurlijk zal dit blog daar een uitstekend hulpmiddel in zijn. Het stellen van meer vragen, specifiekere vragen. Ik zie weer waar de kansen liggen voor mij om dit blog, voor mijzelf, voort te zetten. Maar het reflecteren op wat dit blog is, daar willen we nog verder onderzoek naar plegen. Maar dat komt later misschien nog wel.

Tot die tijd, waar waren we eigenlijk precies gebleven?

Ik wil het Van Abbe bedanken voor de mogelijkheid van de rondleidingen, het mooie boekje dat ik van ze kreeg, en ook de andere rondleiders die daarbij betrokken waren voor de leuke discussies. You know who you are.