Lokaal 01; Contemporary Incidental Accumulation of Particles

Het is lastig te schrijven over een tentoonstelling die eigenlijk geen tentoonstelling is, en daarbij kwam ik pas kijken met de afsluiting (finissage). Een van de redenen daartoe is dat toen pas […]

Het is lastig te schrijven over een tentoonstelling die eigenlijk geen tentoonstelling is, en daarbij kwam ik pas kijken met de afsluiting (finissage). Een van de redenen daartoe is dat toen pas de conclusie gepubliceerd werd (in de vorm van een publicatie door Els Moors (1976)). Daarbij was er de opening van de Denk Tank van Paul Geelen (1983).

Misschien dat de Paradox van Zeno’s pijl zoals Els Moors deze aanhaalt een goede insteek is om te vertellen wat de wijze les is uit deze tentoonstellingsreeks. Deze zou ik hier graag willen aanhalen als een metafoor over hoe er met tentoonstellingen kan worden omgegaan.

Als een pijl door de lucht vliegt reist deze van de ene plek naar de andere. Je vuurt een pijl af vanaf de boog en schiet deze richting een schietschijf. Deze maakt dan een vlucht door de lucht. In een bepaalde tijd neemt de pijl dus een bepaalde afstand. Stel dat we die tijd opdelen naar steeds kleinere tijden, totdat we een stilstaande tijd vinden. Dan beweegt de pijl niet. De pijl hangt dan stil in de lucht omdat er geen tijd is waarin deze zich kan bewegen. Dat zou betekenen dat op dat heel kleine moment, de pijl dus niet beweegt, en dat alle momenten die pijl dus niet beweegt. En daardoor zou je kunnen zeggen dat de pijl uberhaupt niet beweegt…

Een tentoonstelling is het tegenovergestelde. Het lijkt een gegeven die statisch is, maar is juist heel dynamisch omdat de betekenis altijd verandert. Bij Lokaal 01 hebben ze specifiek voor die opzet gekozen om een dynamische tentoonstelling te maken. Steeds was er ander werk te zien in andere contexten.

Een interessant experiment.

Zie Trendbeheer die er eerder en nog eerder was. Dan wordt de flow nog iets inzichtelijker.

Lokaal 01 - Editie 1

Lokaal 01 – Editie 1

Lokaal 01 - De Tafel

Lokaal 01 – De Tafel

Lokaal 01 - De Tafel

Lokaal 01 – De Tafel

Lokaal 01 ingepakt

Lokaal 01 ingepakt

Onbekende kunstenaar, ingeklapt

 Pieter van Unen, ingeklapt

Tijl Orlando Frijns, ingepakt

Tijl Orlando Frijns, ingepakt

Yves Coussement, ingepakt

Yves Coussement, ingepakt

Paul Geelen - Denk Tank (studie)

Paul Geelen – Denk Tank (studie)

Ronja Mooij - Titel onbekend

Ronja Mooij – Titel onbekend op beeld van Theo Schepens

Op een onbekend moment zal Paul Geelen een onbepaalde tijd (maximaal 24 uur) zichzelf laten opsluiten in deze Denk Tank. Een bunker tegen tornado’s. Hij mag wat water meenemen maar verder heeft hij niets daar, ook geen licht. Ik hoop wel een matras. Er komt een analyse maar of deze publiekelijk gaat worden is mij onbekend.

Paul Geelen - Denk Tank

Paul Geelen – Denk Tank

 

Paul Geelen - Denk Tank (detail)

Paul Geelen – Denk Tank (detail)

Is dus niet meer te zien maar zoals hierboven staat, gaat het meer om de gang der dingen, dan om het ding an sich. Publicatie van Els Moors is de moeite waard.