Lady Gaga

Dit klinkt misschien als een heel vreemde topic voor een post op een kunstblog. Kunstblogs gaan over kunst en niet over popmuziek. En al helemaal niet van een soort waarvan […]

Dit klinkt misschien als een heel vreemde topic voor een post op een kunstblog. Kunstblogs gaan over kunst en niet over popmuziek. En al helemaal niet van een soort waarvan verweten wordt plat en oppervlakkig te zijn. Daar ben ik het helemaal mee eens. Ik ga hier dan ook niet vertellen dat ik de muziek van Gaga leuk vind. Of dat ik haar vermogen om alsmaar weer in de media te komen noemenswaardig knap vind, al vind ik dat wel.

Ik kwam via Twitter een artikel tegen in NRC. Lady Gaga studies. Voor iedereen die afgelopen anderhalf jaar onder een steen gelegen heeft. In de tussentijd is er een nieuwe madonna op gestaan die hit naar hit scoort en met 1 album het voor elkaar krijgt om de hele muziek wereld ondersteboven te gooien. Daar bij zitten dan clips die niet alleen zeer chaotisch zijn maar ook vol zitten met verwijzingen naar verscheidene occulte systemen en populaire cultuur en ook kunst. Let ook op dat ze fan is van Marc Bolan (ook wel bekend van T Rex) en Queen. Ze maakt gebruik van Gay Esthetics waar deze groepen, met name Bolan, pionier in waren.

Lady Gaga ziet zichzelf als een levend kunstwerk. Haar artistieke kledingstijl is volgens haar een eerbetoon aan de kunstenaar Andy Warhol.

Naast interesse voor avant-garde en elektronische dancemuziek wordt Gaga ook beïnvloed door glamrock en heeft ze een pop-sound met invloeden van Marc Bolan, David Bowie en de rockgroep Queen. “Marc Bolan en David Bowie zijn erg belangrijk voor me geweest, ik wist me geen raad voordat ik ze ontdekte.”

Op haar linkerbovenarm heeft ze een gedicht van Rainer Maria Rilke laten tatoeëren. Onder de tatoeage van Rainer Maria Rilkes gedicht heeft Lady Gaga de woorden “Little Monsters” laten tatoeëren. “Little Monsters” is de bijnaam die zij aan haar fans geeft.

Bron: wikipedia

Lady Gaga en occult? Jazeker. Voor degene die daar echt interesse in hebben verwijs ik ze even door naar deze site. Kijk in elk geval deze pagina even.  Af en toe een tikkeltje te paranoia als je het mij vraagt. Maar de constatering dat er in de beeldtaal van Gaga bewust occulte beelden zijn gebruikt staan als een paal boven water. Enerzijds is dit om een bepaalde mystieke waarde in te brengen. Zo ontstaat er een vraag ipv een plat antwoord waar veel hiphop clips bijvoorbeeld last van hebben. Ook implementeert ze bewust elementen uit onze collectieve wereldgeschiedenis zoals Mickey Mouse maar ook Metropolis komt veelvuldig voorbij.

Gaga is een fenomeen in de showbizz wereld. Ze krijgt het voor elkaar om iedere dag wel 1 shockerende uitspraak te doen. Bij de Gaga studies hebben ze het over hysterie. En ergens klopt dat wel. Gaga is geen toneelspel, ze is het. In elk geval voor haarzelf. Het idee dat ik er bij kreeg is dat ze misschien wel hysterisch kan zijn, maar wel bewust van het feit dat ze juist daardoor haar muziek verkoopt.

They think Lady Gaga is a character, and they prod me endlessly, it’s kind of like someone you’ve never met asking you if you are full of shit.  I usually say, ‘What you are really asking me, is whether or not I’m full of shit and no, I’m not.  Are you?’

Een statement die ook gemaakt wordt bij de gagastudies is dat hysterie vaker bij “artistieke” mensen voorkomt. Ze leven in een eigen realiteit met neurotische tics. En hier komt dan langzaam de rede dat het hier op dit blog staat. Gaga maak misschien wel popmuziek. Haar omgang met beeld is toch op zijn minst artistiek te noemen. Al dan niet bewust. Het is niet voor niets dat haar beeldtaal en verschijning nu al studie is van cultuurkundig onderzoek.

En die onderzoeken zeggen wel degelijk iets over hoe wij nu als mens reageren op marketing en beeld. Twee dingen die bij Lady Gaga samenvallen. Het is interessant omdat de vraag die Gaga ons stelt is wat dat beeld nu eigenlijk is. We worden bedolven onder vele associaties. Is het niet aan juist de kunst om hier bewust van te worden? Proberen te begrijpen wat dat beeld nu eigenlijk is?

Ik denk van wel.

(overigens, is toch best erg, dat zelfs ik het HIER ga hebben over Lady Gaga… is er dan echt geen plek maar waar ze geen invloed heeft?)

UPDATE: lady Gaga heeft afgelopen vrijdag de 10.000.000 fans op Facebook bereikt. Nog een keer voor de mensen die het niet zien, tien miljoen fans op facebook. Haar fans feliciteerden haar met maar liefst 50.000 “I like” hits en 10 duizend mensen vonden het de moeite waard om er een berichtje bij te typen. Wil je ook fan worden, zie hier.

Tags: