Jan van Eyck Open Studio’s 2022

De Jan van Eyck academie heeft zich de afgelopen jaren meer en meer ontwikkeld als een plek waar bepaalde thema’s centraal staan. Bij de Open Studio’s krijg je een inkijkje […]

De Jan van Eyck academie heeft zich de afgelopen jaren meer en meer ontwikkeld als een plek waar bepaalde thema’s centraal staan. Bij de Open Studio’s krijg je een inkijkje in hoe kunstenaars met onderwerpen als duurzaamheid, ecologie of post-kolonialisme omgaan.

Natuurlijk, we weten allemaal dat we ons leven moeten veranderen en op een duurzame manier moeten omgaan met onze planeet. Meer bewustzijn, biologisch voedsel, zonnepanelen, minder vlees, autorijden, vliegen etc. Dat kunstenaars van de andere kant van de wereld moeten worden ingevlogen om dat hier te onderzoeken klinkt dan tamelijk paradoxaal. Zijn er geen kunstenaars dichter bij huis die dat eveneens onderzoeken? Berust het model van een post-academisch instituut niet net zo goed op koloniale uitbuiting? Het aankaarten van grote vraagstukken is legitiem, maar het resultaat is met de Open Studio’s wat eentonig: veel tekst, veel video en veel onderzoek. Traditionele verbeelding is er ook, maar soms ver te zoeken.

Wie verder kijkt dan de voor de hand liggende uitkomsten, ziet ook de poëzie en de verbeelding opduiken. Soms moet je daarvoor wat meer moeite doen dan gebruikelijk, wat meer lees en kijkwerk. Helaas levert het niet direct sterke visuele beelden op, maar biedt het een vergezicht op de wereld in een meer denkbeeldige manier. Dat wil niet zeggen dat er voor de meer traditionele praktijken geen ruimte meer is, want ook die is zeer zeker vertegenwoordigt. Het is alleen minder nadrukkelijk aanwezig dan voorgaande jaren. Het is een tendens die in het gehele kunstenveld zichtbaar is. De grote vraag is dan alleen hoe duurzaam die tendens is, is het waarachtig of is het een (beleidsmatig) geforceerde?

Het maakt deze Open Studio’s een interessante vinger aan de pols aan wat er inhoudelijk gezien aan de orde is, iets wat bij andere post-academische instellingen minder expliciet inzichtelijk is.

Hier volgt een beeldverslag, waarbij lang niet alle beelden even representatief zijn voor het daadwerkelijke werk, van studio’s die om verschillende redenen opvielen.

De Open Studio’s van de Jan van Eyck Academie waren tot afgelopen zondag te bezoeken.