Incubate 2010 (dag 8)

Vandaag alweer de laatste dag van Incubate, en eerlijk is eerlijk, mijn lichaam vindt dat momenteel niet zo’n probleem. Eerst naar het Duvelhok geweest waar de expositie New Jacks 2.0 […]

Vandaag alweer de laatste dag van Incubate, en eerlijk is eerlijk, mijn lichaam vindt dat momenteel niet zo’n probleem. Eerst naar het Duvelhok geweest waar de expositie New Jacks 2.0 te zien was. Een overzicht van vijf veel belovende en opkomende kunstenaars in Brabant. In plaats van de focus te leggen op een paar grote internationale namen wilde dit project de brede ontwikkeling laten zien van een nieuwe lichting Brabantse kunstenaars. Hier zou ik wel bij willen vermelden dat het zoeken van opkomend talent ook wel iets makkelijker is dan het organiseren van een tentoonstelling met internationaal gevestigde kunstenaars.

Anita Hrnic

Anita Hrnic

Anita Hrnic pakte uit met een dia-installatie waarbij er kiekjes uit het leven van Britney Spears werden geselecteerd deze werden gelijktijdig geprojecteerd met bekende beelden uit de kunstgeschiedenis. In haar werk legt ze een parallel tussen de wereld van de entertainment en de wereld van de klassieke kunst. Leuk werk om te zien, ook is er een boekje van te koop. Dat is min of meer hetzelfde principe alleen dan met begeleidende tekst op papier. Hier de Godfather van het impressionisme naast Britney Spears. Het werk van Manet vonden velen destijds controversieel en vulgair, ook de rede dat deze foto van Britney (zonder onderbroek) voor een enorme opschudding zorgde. Zelf vind ik Olympia vooral veel mooier.

Het werk van Sven Fritz is een gevolg van alertheid in de natuurlijke wereld. Het feit dat deze wereld vooral een gecultiveerde vorm heeft, maakt voor hem de ontdekking daarin niet minder interessant.

Sven Fritz

Sven Fritz

Bij New Jacks 2.0 presenteerde hij drie bouwtekeningen of beter gezegd constructietekeningen zoals die in het hoofd van het zoetwaterinsect de kokerjuffer zitten. En de kokers zoals ze gebouwd worden door het insect. De vertaalslag van de abstracte kennis naar het beeld vind ik heel interessant. Op deze manier lijkt de verzelfstandiging van dat beeld heel natuurlijk.

Sven Fritz

Sven Fritz

Sven Fritz

Sven Fritz

Klaas Burger woont en werkt in Den Bosch. En houdt zich bezig met filosofische en theologische kwesties. Het in het Duvelhok gepresenteerde werk speelde in op het kunstwerk als object enerzijds en de beïnvloeding van de bezoeker anderzijds. Zo kon er bijvoorbeeld kaas worden gegeten van het beeld.

Klaas Burger

Klaas Burger

Teun Jansen presenteerde een serie beelden waarbij hij zowel beeld als tekst sampelde. Want ook hier wordt de relatie tussen de authenticiteit van het beeld en de oorsprong van het leren (kopiëren) aan de kaak gesteld. Dat hele verhaal is natuurlijk ook prominent aanwezig in het werk van Rob Scholte.

Teun Jansen

Teun Jansen

Teun Jansen

Teun Jansen

Matijs van de Kerkhof maakte een installatie die inspeelt op de bestaande beeldcultuur waarbij hij vooral gebruik maakte van diverse mediasymbolen en citaten van beeldend kunstenaars. Hierbij verschuift hij het accent van de symbolen. De symbolen van Albert Heijn of Adidas worden gerecycled en in een uiterst negatieve apocalyptische visie terug geplaatst. Dit werk heeft dan ook het hoogste fuck-you-attitude, het is rauw en slordig. Niek is hier dan ook niet zo heel positief over.

Matijs van de Kerkhof

Matijs van de Kerkhof

Matijs van de Kerkhof

Matijs van de Kerkhof

Tot zover het Duvelhok. Daarna op weg naar Martijn Hendriks en Ryan Trecartin die zijn te zien in de Openbare Bibliotheek Tilburg. En onderweg kwamen we nog kunstwerken in de openbare ruimte tegen, dat is een tijdelijke expositie in Tilburg die verder onafhankelijk van Incubate functioneert maar daarom niet minder interessant. We hebben niet alle werken kunnen ontdekken.

The Chapuisat Brothers, Double Pyramid, 2010

The Chapuisat Brothers, Double Pyramid, 2010

Franck Bragigand & Simon Artignan - Ephemeral Monument

Franck Bragigand & Simon Artignan - Ephemeral Monument

Zelf vond ik dit werk erg goed in de omgeving passen en het is om maar een criterium te hanteren toch weer even iets anders dan een boom, hoewel dit werk daar wel zijn fysieke oorsprong vind. Verder hebben we nog werk gezien van Alexa Kreissl. Erg mooie installatie om het fontein heen. Mogen ze zo laten.

Alexa Kreissl, falling water, 2010

Alexa Kreissl, falling water, 2010

En is er HIER een verslag te vinden dat alle werken uit dit project behandelt.

In de bibliotheek was het toch even een tegenvaller, de helft van de tv’s stonden uit. Nadat we ze zelfstandig aanhadden gezet konen we toch gewoon naar het werk van Martijn Hendriks en het werk van Ryan Trecartin kijken. Twee kunstenaars die allebei met nieuwe media werken. Het werk van Martijn Hendriks draait vaak rond abstractie, materialiteit en betekenis, en zijn werk heeft vaak een performance kant. In de bibliotheek werden drie werken van hem gepresenteerd waarbij het werk steeds inspeelde op de zichtbaarheid van de dingen. Op een video is een man te zien die een object, vermoedelijk een auto, wast alleen is het object onzichtbaar gemaakt. Alle drie de werken leveren vreemde en sterke beelden op.

Martijn Hendriks

Martijn Hendriks

Het volgende werk was in de bieb dus zonder geluid. Is toch nogal anders dan met geluid. Wij prefereren zonder geluid.

Hier tegenover was het werk van Ryan Trecartin te zien. Trecartin maakt confronterende video’s vanwege zijn persoonlijke visie van de hedendaagse cultuur. Met een unieke mix van video, internet, televisie, presentaties, digitale technologie en geluid geeft Trecartin een nieuwe functie aan deze media. Treacrtin’s werk is heel dadaïstisc, druk, psychotisch, verontrustend, hysterisch en ook wel een beetje narcistisch.

Ryan Trecartin

Ryan Trecartin

Tot zover de post van Erik, de afsluiting doet Niek want Erik kon daar niet bij zijn.

Natuurlijk was er behalve kunst die dag ook nog veel muziek. Die zal ik hier niet noemen op de echte afsluiting na; Hallogallo plays NEU! in 013, kleine zaal. De zaal was stampend vol en het optreden van anderhalf uur was precies zoals Krautrock moet zijn, monotoon, rijk, psychedelisch en gewoon super vet. Dat was het dan ook helemaal. Eén van de betere acts van heel Incubate en een geweldig mooie afsluiter. Bekaf ben ik dus naar huis gegaan.

Hallogallo plays NEU!

Hallogallo plays NEU!

Dit was natuurlijk niet onze eerste kennismaking met het festival Incubate of ZXZW zoals het eerst heette. Ieder jaar lijkt het festival beter te worden. En ook Tilburg als stad profiteert daar van mee. Er lijkt ineens van alles te gebeuren. Zelfs een drumfanfare in apenpakken liep ineens door de stad deze week. De kunstwerken in de openbare ruimte sluiten naadloos aan bij het festival. Tilburg leeft als stad en Incubate heeft daar zeker een bijdrage aan. We kunnen iedere stad dus ook een dergelijk festival aanraden. Wij willen Incubate dan ook bedanken voor weer een prachtige en inspirerende  week. Tot volgend jaar!

Thank You Incubate

Thank You Incubate