Hedwig Houben; ‘Colour and Shapes A Short Explanation of My Artistic Practice’

Onlangs hadden Erik en ik onverwachts het genoegen om een performance van Hedwig Houben (1983) bij te wonen. Nu moeten we eerlijk toegeven doorgaans niet zo van de performances te […]

Onlangs hadden Erik en ik onverwachts het genoegen om een performance van Hedwig Houben (1983) bij te wonen. Nu moeten we eerlijk toegeven doorgaans niet zo van de performances te zijn. Of in elk geval, ze zijn vaak lastig te verklaren aan anderen en komen toch wel erg vaak neer op het confronteren van publiek met veelal tenenkrommende belachelijkheden. Voorbeelden daarvoor mag je zelf invullen. Maar, bij Houben is daar alles behalve sprake van. Ze is geen performer in traditionele zin maar gebruikt de performance meer om dat er geen andere mogelijkheid is om haar verhaal te kunnen communiceren naar buiten.

Hedwig Houben onderzoekt vooral het kunstenaarschap als gegeven en ook de interactie met het publiek is daar een wezenlijk onderdeel van. Een echte kunstenaars-kunstenaar dus en daarom ook hier op dit blog. Momenteel studeert ze aan het HISK.

Our Artistic Practice

Hier tonen we een registratie van haar werk ‘Colour and Shapes A Short Explanantion of My Artistic Practice’, opgenomen in Tent 2010. Het sterke ervan is niet dat het alleen voor haarzelf geld, maar feitelijk voor iedere kunstenaar een begrijpelijk en inzichtelijke metafoor voor hun werkwijze. (Erik en ik herkenden onszelf er in elk geval in terug) Het hanteren van ruimtelijke figuren om vervolgens die als metafoor te gebruiken is natuurlijk niets nieuws. De symbolische waarde van een bijvoorbeeld de piramide is al bekend sinds het oude Egypte. Maar de koppeling naar een artistieke houding en die inzichtelijk te maken is een heel ander verhaal. Het is dus een verhaal dat toegankelijk en herkenbaar is voor kunstenaars vanuit alle lagen die er zijn. Niet alleen voor performancekunst, beeldhouwkunst of schilderkunst. Het werk van Houben overstijgt dat met gemak.

Moeten we er verder nog iets over melden? Juist, gewoon kijken.

(We zijn ons er van bewust dat de beeldkwaliteit enigszins tegen valt, maar het is echt de moeite waard.)

Vanaf eind deze maand is in Witte de With de tentoonstelling ‘Thinking is Making’ waar Houben 3 video-werken zal presenteren