Eindexamen Expositie; Willem de Kooning Academie (inzending Eveline)

Gisteren zijn we met een delegatie naar Rotterdam afgereisd om daar de eindexpositie te bezoeken van WdKa. Eveline was zo vriendelijk om haar visie netjes in tekst om te zetten. […]

Gisteren zijn we met een delegatie naar Rotterdam afgereisd om daar de eindexpositie te bezoeken van WdKa.

Eveline was zo vriendelijk om haar visie netjes in tekst om te zetten. Helaas was de ruimte erg donker en had ik problemen met mijn fototoestel, dus de foto’s zijn niet zo heel erg denderend.

‘De eindexpositie van de Willem de Kooning academie te Rotterdam vindt dit jaar plaats in de zogenaamde Fenixloodsen op Kop van Zuid. (Geen idee hoe voorgaande jaren georganiseerd waren overigens.) Achterin de enorme loods, helemaal gevuld met opzetmuurtjes en werk van studenten, bevond zich de beeldende-kunstafdeling. Ik schrok een beetje, het (hopelijk toch wel) harde werk van de studenten viel volkomen weg in de robuuste loods, vooral bij beeldend viel dit erg op aangezien het werk niet meer goed te bekijken was door al de afleiding die de loods en de slechte presentatie met zich meenamen. Die paar witte opzetmuurtjes konden het helaas niet meer goedmaken.

Drie grote videoprojecties werden getoond, helaas moest men hiervoor door de tralies van een hek heen kijken, en zoals op bijna ieder autonome eindexpo verder een aantal installaties, fotografie, ruimtelijk werk en schilderwerk.

Er waren twee studenten van de autonome richting aanwezig, een ervan had corvee, de ander zat er vrijwillig (Harm Weistra). Zijn presentatie sprong nog het meest in het oog, hij had zijn best gedaan een geschikte ruimte te creëren voor zijn werk, muren rondom en een plafond van stof erop. Zijn werk toonde – naar eigen zeggen – een “poëtische uitwerking van de haatfilmpjes op Youtube”. Toen we hem vroegen of hij niet boos was op de academie vanwege de slechte organisatie vertelde hij dat het eigenlijk allemaal nog erger was, de studenten hadden 2,5 dag om op te bouwen en op de diplomauitreiking mochten er van de brandweer maar 250 mensen in het gebouw zijn. Lastig genoeg waren er alleen al 200 studenten die afstudeerden, laat staan alle ouders en pers die kwamen kijken.

Al met al dus een rommelige expo, die ervoor zorgde dat ik geen zin meer had om goed naar het werk te kijken. En ook al zat er iets bij wat me zou kunnen aanspreken, 9 van de 10 keer was niet duidelijk bij welk naamkaartje het werk hoorde omdat alles als een soort totaalinstallatie in elkaar overliep. Audiokunst hing letterlijk boven een installatie en een ander videowerk met koptelefoon wat daar niet bij hoorde. Jammer! Mijn verwachtingen waren in een klap weg. Bij dezen een mededeling aan de WDKA dit beter te regelen voor de studenten van volgend jaar (aangezien de academie er ook van profiteert als studenten succes hebben) en aan de studenten dat ze het heft in eigen hand moeten nemen en hun werk beter moeten presenteren!’

Wdka presentatie

Wdka presentatie

Pepijn R K Vermaas

Pepijn R K Vermaas

Philippa Gros

Philippa Grob

Joel Bonk

Joel Bonk

Tessa Biemand

Tessa Biemans

Rene Verberne

Rene Verberne

Tijs van Bakel

Tijs van Bakel

Jerney de Wilde

Jerney de Wilde

Noah van Dongen

Noah van Dongen

Videoprojecties van wie?

Videoprojecties van wie?

Marguerite de Geus

Marguerite de Geus

Ivo Frantisek Hendrikson

Ivo Frantisek Hendrikson

Harm Weistra

Harm Weistra

Tot zover… Donderdag zitten we bij de preview in Den Bosch, hopelijk is het daar beter.