Eindexamen Expositie; Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen 2020

Wellicht heeft het te maken met de Corona-omstandigheden. Maar ik heb de indruk dat er dit jaar in Antwerpen aanzienlijk minder afgestudeerden hun werk tonen dan andere jaren. Misschien waren […]

Wellicht heeft het te maken met de Corona-omstandigheden. Maar ik heb de indruk dat er dit jaar in Antwerpen aanzienlijk minder afgestudeerden hun werk tonen dan andere jaren. Misschien waren er dit jaar minder afgestudeerden of wilden lang niet alle jonge kunstenaars hun werk nog tonen? De redenen zijn mij niet bekend.

Traditiegetrouw toont deze academie veel ambachtelijk kundige kunstenaars. De kunstenaars kunnen duidelijk overweg met hun materiaal, velen beheersen hun metier in mate waar veel Nederlandse academies niet aan kunnen tippen. Een nuance verschil met voorgaande jaren is echter dat die ogenschijnlijke verworvenheden bevraagd worden. Wat is dat nu, zo’n sculptuur en moet je dat wel met de hand maken? Waarom niet met een CNC? Waarom moet een schilderij nog een voorstelling hebben? Moet een schilderij eigenlijk wel verf op doek zijn?

Hier volgt een beeldverslag van wat er zoal opviel.