Eindexamen Expositie; AKV/Sint Joost Masters 2019

Masterstudies in Nederland zijn tamelijk grillig, het zijn vaak kleine groepjes kunstenaars die vaak met heel diverse achtergronden bij elkaar komen door toeval. Veel studenten blijken in de praktijk ook […]

Masterstudies in Nederland zijn tamelijk grillig, het zijn vaak kleine groepjes kunstenaars die vaak met heel diverse achtergronden bij elkaar komen door toeval. Veel studenten blijken in de praktijk ook nog eens internationaal te zijn wat, zo lijkt mij, voor babylonische spraakverwaaringen zorgt en niet bepaald de onderlinge interactie versoepeld. Wat zo’n studie aan kunstenaars aflevert is dus ook vaak afhankelijk van het aanbod aan studenten, dat is dus eveneens wisselend.

Sommige Masters hebben vanuit het curriculum een dwingend kader voor de kunstenaars. Of dat aan de poort is of tijdens de master is niet zo relevant, bij AKV/SintJoost is dat duidelijk niet het geval. Misschien omdat het aantal studenten zo klein is, of omdat het ieder jaar echt totaal anders is, ik heb nooit een inhoudelijke of formele lijn kunnen ontdekken in de masters van SintJoost. Spreken van tendenzen zou hier dan ook, ook in relatie tot andere academies, onterrecht zijn.

Hier volgt een beeldverslag van wat er zoal opviel dit jaar.