Drents Museum; Matthias Weischer – Bühne

Bij het werk van Matthias Weischer (1972) denk ik vaak aan de IKEA. Niet omdat Weischer interieurs schilderd, maar vanwege de slogan die IKEA jarenlang hanteerde; Aandacht maakt alles mooier. […]

Bij het werk van Matthias Weischer (1972) denk ik vaak aan de IKEA. Niet omdat Weischer interieurs schilderd, maar vanwege de slogan die IKEA jarenlang hanteerde; Aandacht maakt alles mooier. De schilderijen van Weischer zijn over het algemeen niet uitgesproken groot, de beste zijn vaak zelfs een zeer bescheiden formaat. En juist op die kleine doeken etaleert hij precies die aandachtigheid. Je ziet hoe hij weloverwogen de verf manipuleert, met kwast en spatel, tot ruimtes. Dat een toevalligheid vervolgens wordt ingezet blijkt vooral uit de tweeluiken, waarbij die bewegingen herhaald moeten worden. 

De precisie van die kleine doeken zitten ook in de grote werken, maar omdat je dan automatisch meer afstand neemt als toeschouwer valt het aanzienlijk minder op.

Het zien van deze uitgebreide solotentoonstelling met werk van de afgelopen 20 jaar is dan ook vooral een feest om als schilder doorheen te lopen. Vondsten, oplossingen, allemaal fenomenaal gebruikt, het kan haast niet anders dan je handen gaan er van jeuken. Er valt zo veel te ontdekken in de werken van Weischer.

Het maakt gek genoeg automatisch dat je er ook aandachtiger naar gaat kijken… en zoals ik al zei, aandacht maakt alles mooier. Geniet dan ook hier van de details.

De tentoonstelling van Matthias Weischer is nog tot en met 27 juni te bezoeken bij het Drents Museum te Assen.