Art Island

Het is toch ergens een beetje een wrang ergens, nu een kunstbeurs bezoeken op een forteiland. Aan het einde van de 19e eeuw werd het Fort IJmuiden aangelegd als onderdeel […]

Het is toch ergens een beetje een wrang ergens, nu een kunstbeurs bezoeken op een forteiland. Aan het einde van de 19e eeuw werd het Fort IJmuiden aangelegd als onderdeel van de stellingwerken rondom Amsterdam. Mocht er ooit een vijandelijk leger via de zee Amsterdam willen binnendringen zou dit fort helpen met de verdediging. Na de tweede wereldoorlog raakte het strategische belang in verval en zodoende uit zijn functie ontheven. Het is een evenementlocatie waar eens per uur een bootje heen vaart.

En nu is het dus een paar dagen een kunstbeurs. De locatie brengt nogal wat context met zich mee. De vloeren zijn lang niet egaal en de ruwe bakstenen van de muren tonen de erfenis van de tijd. Er heeft hier van alles plaatsgevonden. Links en rechts zijn sporen te zien van de oorspronkelijke functies van het fort. Het is een fantastische plek, maar ook een moeilijke plek. Dat maakt ook dat lang niet alle kunstwerken daar even goed tegenop kunnen.

Hoe fantastisch zou het zijn als kunstenaars specifiek op zo’n plek zouden kunnen reageren? Daarvoor was nu misschien geen tijd. Slechts een enkele presentatie haakt in op de plek zoals bijvoorbeeld Gerhard Hofland. Maar er zijn wel veel galeries die er duidelijk even goed over nagedacht hebben. Zo zijn er bijvoorbeeld relatief veel filmprojecties te zien. Wat past in zo’n duister fort.

Het is niet de meest spannende kunstbeurs ooit qua kunst. De meeste galeries zijn bekend in het circuit en tonen hun meer bekende kunstenaars. Het aantal verrassingen is op zijn zachtst gezegd spaarzaam. Al zijn er natuurlijk nog wel wat spannende dingen te zien. De totale ervaring van eerst het bootje, dan het indrukwekkende fort, de kunst en de terugweg maken het zeker een memorabele ervaring. En eigenlijk vooral werpt het de vraag op, hoe zou zo’n beurs er uit zien als kunstenaars de tijd en mogelijkheid krijgen om daadwerkelijk op zo’n plek te reageren? Daar zou ik enorm naar uitkijken.

De tickets voor de kunstbeurs zijn reeds uitverkocht. Hier volgt een impressie voor wie niet de kans heeft om te gaan. Op GalleryViewer is een on-line catalogus te vinden voor wie echt alle werken wil zien.

Art Island is nog tot en met 5 maart te bezoeken op het Forteiland te IJmuiden.