Eindexamen Expositie; Minerva Groningen 2019

De tour langs academies met eindexamenpresentaties begint dit jaar, net als het jaar ervoor, toevallig in Groningen. Net als de andere academies buiten de Randstad worden ze vaak overgeslagen door […]

De tour langs academies met eindexamenpresentaties begint dit jaar, net als het jaar ervoor, toevallig in Groningen. Net als de andere academies buiten de Randstad worden ze vaak overgeslagen door curatoren en galeriehouders omdat het zo ver weg zou zijn. Wederzijds geldt dat minder, veel kunstenaars van buiten de Randstad reizen met enige regelmaat de grotere steden af. Die afstand heeft ook voordelen. Zo zie je in Groningen toch vaak minder de waan van de dag. Er is niet alleen fysiek meer afstand, ook in de reflectie wordt er meer afstand genomen. Een kwaliteit die vaak onderschat wordt.

Het zijn toch altijd degenen die net iets anders doen dan dat er al veelvuldig voorbij is gekomen die opvallen. Soms zit dat in de presentatie, soms in het onderwerp, soms simpelweg in de uitvoering ervan. Radicaliteit kent vele gedaanten. Degelijke middelmatigheid is er op iedere academie wel te vinden. Maar jonge kunstenaars die een heel andere blik werpen op iets, die zie je buiten de bekende academies minstens net zo vaak als daarbuiten.

Hier een beeldverslag van wat er zoal om diverse redenen opviel. Als je op de afbeelding klikt krijg je een grotere variant.

Zjuul Wiersema
Zjuul Wiersema

De eindexamenpresentaties van Minerva Groningen zijn nog tot en met de 27e te bezoeken.