Richard Maloy

Het gebeurt zeer zelden dat we werk tonen hier van een niet schilder of een niet schilderachtig werk. Het werk van Richard Maloy is geen schilderkunst maar fotografie. Waarom dan […]

Het gebeurt zeer zelden dat we werk tonen hier van een niet schilder of een niet schilderachtig werk. Het werk van Richard Maloy is geen schilderkunst maar fotografie. Waarom dan hier? Eerst dacht ik zelf even dat het gewoon abstract expressionistische werken waren. Maar toch was er iets mee. Dus dan lezen we maar braaf het persbericht om er achter te komen wat er aan de hand is. Even kort samen gevat komt het er op neer dat het werk niet anders kan lijken dan een nieuwe Rauschenberg of een nieuwe Cy. Maar dat is het niet. Het zijn niet eens schilderwerken, nee, deze docent heeft van de beeldhouwklassen de werkplekken op ware grootte afgedrukt. Daar kunnen we heel lang over nadenken of het nu wel of niet een flauwe grap is over kunst of over schilderen of over Twobly en consorten. Het is wel een duidelijk voorbeeld hoe een beeld, dat lijkt te komen uit reeds vervolgen tijden, ineens opnieuw relevant kan worden. Dat is spannend want, in principe is alles al gedaan. Daar lijkt Maloy zich van bewust en zet dat dus juist in. Wel, lees vooral het persbericht en het wordt je direct duidelijk. Wat wel opvalt is dat het dus ongelukjes zijn die het beeld vormen, maar dat het dan dus nog een kloppend beeld lijkt op te leveren. Poosje terug hadden we ook al werktafels van Roth, vergelijk die hier maar eens mee. Persoonlijk heb ik dan toch de voorkeur voor onderstaande werken.

Geen titels of afmetingen. Als er iemand toevallig in Nieuw Zeeland moet zijn komende weken, bij Sue Crockford Gallery zijn ze op te meten en dan horen we het graag.

Attemps

Attempts

Attemps

Attempts

Attempts

Attempts

Attempts

Attempts

Attempts

Attempts

Attempts

Attempts

Attempts

Attempts