Wu Guanzhong

Ik had er nog nooit van gehoord. Toch is het ook buiten China een belangrijke schilder, Wu Guanzhong. Helaas is hij afgelopen vrijdag op 91jarige leeftijd overleden. Wu Guanzhong wordt […]

Ik had er nog nooit van gehoord. Toch is het ook buiten China een belangrijke schilder, Wu Guanzhong. Helaas is hij afgelopen vrijdag op 91jarige leeftijd overleden.

Wu Guanzhong wordt gezien als de vader van de moderne Chinese schilderkunst. Doordat hij net na de tweede wereldoorlog in Parijs kunst studeerde krijg hij van zowel Chinese als Europese moderne kunst het nodige mee waardoor hij beide ook combineerde tot 1 stijl. Ook gaf hij zijn studenten toen hij zelf les gaf op de academie in China les in Europese kunst wat hem niet altijd in dank werd afgenomen. Sinds het meer kapitaliseren van China levert zijn werk weer legaal (lange tijd waren kunstenaars in China verboden) en levert zelfs hoge bedragen op; 26miljoen. Hij was zelf overigens redelijk sociaal. wilde vooral dat zijn werk voor het grote publiek was en doneerde veel werk aan diverse musea. Dat deed hij tot zijn sterfdag waarop hij nog even snel  5 inkttekeningen doneerde aan het kunstmuseum van Hong Kong.

Wu wilde zijn kunstwerken vooral aan het grote publiek laten zien, daarom verkocht hij niet alles. In totaal doneerde hij 52 van zijn werken aan musea. De laatste donatie deed hij op zijn sterfdag. Hij schonk vijf inkttekeningen aan het kunstmuseum in Hongkong.

Hieronder enkele werken.

[het vinden van afbeeldingen is altijd lastig als het een Oosterse kunstenaar betreft, Russisch, Chinees en Japans omdat de namen vaak geen Westerse spelling hebben. Dit zijn er enkele waarvan ik met zekerheid weet dat het dezelfde kunstenaar betreft]

The ancient city of Jiaohe - 111x102cm Inkt

The ancient city of Jiaohe - 111x102cm Inkt

Tokio at Night - 41x31cm Olieverf

Tokio at Night - 41x31cm Olieverf

Meer werk staat hier. Helaas erg kleine afbeeldingen maar wel erg veel.