wilde ideeën en leesvoer (82)

De updates van afgelopen week. Nog altijd is het een beetje een winterkomkommer; De nasleep van de kerstvakantie en natuurlijk oud en nieuw.

Het is 2012 en aan het einde van dit jaar vergaat de wereld (de 21e van december), allemaal leuk en aardig, er is dus van alles omtrent dit einde der tijden; De Apocalyps. Hier een overzicht met bekende Apocalyps kunst.

Ook vanaf 2012, eindelijk James Jocye legaal gratis downloaden zonder rechten. 70 jaar naar de dood van veel kunstenaars, muzikanten en schrijvers nu alle materiaal rechtenvrij.

De kunstmarkt deed het goed in 2011, 35% meer omzet.

Een overzicht van de kunstenaars die in 2011 zijn overleden, waaronder op de valreep nog Helen Frankenthaler (83).

FOAM haalt in 2011 een bezoekersrecord binnen.

– Goed stuk tekst van Michiel Morel over Rene Daniels en Hans Biezen en een tekst over Piet Dirkx en Stijn Peeters. Goed en degelijk leesvoer.

Interview met Lieven Hendriks door Mister Motley. Kort maar krachtig.

– Nog meer leesvoer, waarom kunstenaars niet fascistisch genoeg zijn? Een goed stuk over de autonomie van de kunst en Jonathan Meese.

Louvre maakt per ongeluk een Da Vinci iets te schoon. Hoop drama, ontslagen medewerkers, enfin, nergens een afbeelding te zien van wat het eindresultaat is.

Ziekelijke wildgroei dikke-dronken-wijven kunst.

De AVRO gaat op zoek naar ‘de nieuwe Rembrandt‘. Een soort Idols maar dan met kunstenaars. We weten allemaal hoe het met School of Saatchi en Bravo (of hoe heette die Amerikaanse versie eigenlijk?) is afgelopen? Juist, nooit meer wat van gehoord vrees ik.

Bezuinigingen op de kunst leiden ook tot juist nieuwe kansen. Maar is de kunst eigenlijk wel gebaat bij een kunstenaar die in armoede leeft? Ik weet het niet. Wel werd vandaag bekend dat de staat de kunstenaars die tot nu in de WWIK regeling zaten een overgangsregeling moeten aanbieden.

Dit krijg je als je een foto maakt met een sluitertijd van een jaar.

– (via Whatspace)