wilde ideeën en leesvoer (55+56)

Door de enorme drukte bij mijzelf en natuurlijk ook nog eens al die eindexposities overal, de weekupdates wederom samen. Wat was er de afgelopen twee weken zoals in het nieuws?

– Vandaag is bekend geworden dat Cy Twombly is overleden op 83-jarige leeftijd aan kanker. Groots kunstenaar waarvan de invloeden nog lang zullen doorwerken.

– Bezuinigingen, het steeds terugkomende topic. Ook buiten Nederland maken ze zich zorgen over onze ontwikkelingen. Zie ook dit filmpje met tenenkrommende discussie uit Canada, duurt halfuurtje maar is het waard.  De Melkweg wijd maar een expositie aan Halbe Zijlstra, ik vrees voor een hoop toegankelijke en al duizenden keren gezien beelden. Toch laat de Melkweg weten dat ze er een serieus “journalistieke tentoonstelling” van maken. AKV/SintJoost zette een lijstje op met daarin een hoop acties tegen de bezuinigingen. In Trouw leggen ze uit dat protesteren niet de oplossing is, Volkskrant gaat nog verder en zegt dat het de schuld is van de kunst zijn eigen elitaire gedrag. Volgens diezelfde krant ligt het echter aan het feit dat er nooit wat aan de kunstenaars zelf gevraagd wordt. Daarom bij Vice een lijstje met reacties van kunstenaars. In de tussentijd leveren de ArtBombs een stapel mooie plaatjes op, besluiten de academies maar te kiezen voor minder studenten en meer kwaliteit (goede zaak!). Bij het cultureel persbureau nog een mooi artikel over de reacties op Halbe zijn beleid.
Bij Mediamatic maken ze het geheel even visueel helder.

De New York Times laat weten dat er niemand naar Nederland moet gaan. Duidelijk. Iemand tips waar ik wel naartoe moet gaan?

Ai Weiwei is weer vrij. Misschien naar China gaan dan?

MuseumgoudA verkeerd in financiële nood verkoopt daarom gedwongen werk uit de collectie, Marlene Dumas verkochten ze voor 1,2 miljoen.

– Een Picasso doet 15 miljoen euro voor onderzoek naar obesitas, diabetes en hart- en vaatziekten. Goede actie. Ook een mooie actie met Picasso, Picasso in Ramallah, mooie actie van het Abbenmuseum om eens een Picasso te tonen op een plek waar deze eigenlijk niet zo veilig is.

Barbie doet Klimt

Het Lam Gods, te Gent, wordt gerestaureerd en dat gaat maar liefst 5 jaar duren. Sterkte maar hopelijk kunnen we over 5 jaar weer genieten van het topstuk.

– De tien beste galerieën te Amsterdam volgens The Guaurdian. Al is W139 volgens mij een ruimte en stonden er een paar tussen waar ik nog nooit van gehoord heb. Dat Fons Welters, Upstream en Aschenbach&Hofland er tussen staan mag geen verrassing heten.

– Aan de hand van de blah blah blah in de kunst blogpost kreeg ik via twitter een artist statement generator met eigenlijk nog best redelijk realistische blah blah statments. Hieronder een filmpje dat later die week de ronde deed op diverse blogs waarin een artist statement wordt ondertiteld met wat er ECHT gezegd wordt.

Birgit Verwer is niet van het blah blah en geeft een kort maar helder interview.

Kunstbeeld met een kort interview met Lüpertz.

Toevallige Chinese Hipsters.

Rob Scholte hangt zijn werk tussen “de oude meuk” bij Museum de Fundatie in Heino en dat ziet er eigenlijk wel spannend uit, iemand die gastbijdrage wil schrijven? Heino is me enigszins uit de richting.

– Mr T(ea)?

– deze twee ga ik niet verklappen, maar het is iemand die zijn popklassiekers kent…