wilde ideeën en leesvoer (54)

De updates van deze afgelopen week.

Komrij en Zwagerman over kunst.

– Ook over kunst, maar dan stukje beter, Jake en Dinos Chapman in een interview. Vooral de laatste helft is erg de moeite waard.

Anish Kapoor doet niet meer mee aan tentoonstelling in China uit protest voor Ai Weiwei. Ik vraag me af of er iemand in China is die er wakker van ligt?

– Van Gogh’s slaapkamer in zijn originele kleuren. (door Monica Rotgans van het bekende boek Verf over pigmenten).

Magritte vervalste een eigen werk. Surrealistentrekje zullen we maar zeggen.

En drie nieuwe van Dycks ontdekt.

Tekening van Ensor verdwenen uit het Gemeentemuseum. Balen want het was een geleend werk.

– Ook balen ze in Utah, althans, sommigen. Spiral Jetty word sinds kort beheerd door de staat Utah en deze lijkt niet zo veel zin en geld te hebben om het gebied te onderhouden.

Lady Gaga heeft het voor elkaar gekregen dat er iedere maand een nieuw kunstwerk op de plaats van haar foto staat.

Saatchi heeft een enorme kunstcollectie en is al meer dan een jaar op zoek naar iemand die dat na zijn dood wel en kan gaan beheren. Schiet maar niet op daar…

– Het stukje politiek van de week.

Allereerst de petitie voor onderzoek naar de gevolgen, dat zou een goed idee zijn dat ze daar eens eerst naar kijken zonder te bezuinigingen. Joop vanden Ende onderzocht een paar weken terug al, daaruit bleek dat iedere 100 miljoen het zesvoudige kan opleveren.

Bij de VVD zit iemand met wel heel vreemde opmerkingen over de kunst, vooral de laatste alinea “idee van zijn partij” de cultuurloterij die al lang bestaat en “het anders gaan denken” van de sector is een wel heel voorbarige conclusie.

Bij Endless Lowlands een heel goed stuk over wat er gebeurde bij de uitreiking van de Prix de Rome. Dat op een Rijksacademie die straks moet sluiten door diezelfde man die daar met een grijs de prijs uitdeelde. De Rijks vraagt dus ook om steun.  Sowieso een idioot idee om de Rijks/Ateliers/Jan van Eyck te sluiten, waar moeten de talenten dan naartoe? Juist, de grens over. Dan krijg je dus nooit meer kwaliteit in eigen land.

Columnist van NRC denkt van de algehele politiek op het moment het zijne maar heeft een punt.

– Om gek van te worden

– Help!

– Pikachu in het echt