wilde ideeën en leesvoer (52 & 53)

Vandaag de updates van de afgelopen twee weken. Erik en ik zijn de laatste tijd druk bezig met iets heel anders dan bloggen dus vandaar dat het wat rustiger is […]

Vandaag de updates van de afgelopen twee weken. Erik en ik zijn de laatste tijd druk bezig met iets heel anders dan bloggen dus vandaar dat het wat rustiger is hier. Nu dan toch even de updates erdoorheen gooien. Er gebeurt stiekem best veel in twee weken blijkbaar.

– Natuurlijk, is niemand ontgaan, Halbe Zijlstra maakte zijn plannen afgelopen week bekend. Reacties van Hard/Hoofd, Witte de With, Metropolis M en de Zaak Nu . De SeaFoundation kwam al met een geuzenreactie met het HalbeZijlstraFonds en hebben een mooi overzichtelijk lijstje van prominenten met hun reactie. Merendeel van de reacties is het met elkaar eens, geen goede plannen. Vooral veel ergernis over het afschaffen van de postdoctorale opleidingen op nieuw talent op te leiden. Persoonlijk ben ik het daar mee eens, al was het maar omdat ik zelf graag nog een studie zou willen volgen aan de Rijksacademie of De Ateliers.

Omdat in Nederland alles op slot zit, gaan sommige instellingen waaronder het Mauritshuis maar naar Londen om daar financierders vandaan te halen. Rijksmuseum van Twente doet het via Crowdfunding en haalt zo de Gainsborough binnen die ze graag wilden.

– Halbe deelde nog wel even de Prix de Rome uit aan Pivli Takala, 45.000 euro’s. Ook de laatste Prix de Rome dan maar?

– Nog een staatsprijs, de Johannes Vermeer prijs gaat naar Erwin Olaf, 100.000 euro te besteden voor een “speciaal project”.

– In Venetië is het een en ander te doen, zie hier Metropolis M en de Volkskrant over de biënnale van Venetië te melden hebben.

– Nog een filmpje wat de moeite waard is, een korte maar heel mooie documentaire over de reclameschilders in New York.

UP THERE from Jon on Vimeo.

Jouw smaak aan de hand van het kiezen van enkele schilderijen, klopt natuurlijk helemaal niets van maar wel leuk om even te kijken wat ze van je verwachten.

Interview met Koen Deleare, ik wist niet dat hij bezems gebruikte. Leuk om even te lezen.

Helaas omgekomen bij een autoongeluk, Emmo en Karmin van MKgalerie. Wat niet alleen een groot verlies is voor de galeriewereld maar ook voor de kunstwereld in het algemeen.

De belangrijkste dingen zijn geen dingen, oftewel een tekst van Bonno van Doorn wat erg oprecht is over de waarde van dingen.

– Geluk versus intelligentie.

– Begin maar weer opnieuw.

– Ik heb zelf ook een versie van dit in de boekenkast staan, Andrew Loomis zijn anatomieboek. Geld binnen illustratiekringen als een van de grote klassiekers. Jarenlang niet verkrijgbaar geweest maar nu weer opnieuw uitgegeven. Zie hier voor afbeeldingen en een recensie. Vooralsnog alleen via Amazon te bestellen.

Als je werk op het laatste moment toch niet getoond wordt bij een tentoonstelling, kun je het altijd nog in de wc ophangen.

De drol van Wim T. Schippers in de voortuin van de AVRO zorgt voor veel ophef.

Kunstenaars kopen de volledige inventaris van een winkel leeg, prachtig!

Het gebruik van de Museumjaarkaart stijgt! in totaal 750.000 gebruikers die samen ongeveer 4 miljoen bezoeken gaven. Kijk, goede zaak!

De waarde van kunst op veilingen blijkt nogal wisselvallig te zijn. D’uh, dat wisten wij ook wel. Dat niemand er over spreekt is weer iets anders.

Het gebruik van assistenten binnen de kunst is weinig nieuws, maar hoe gaat het er nu precies aan toe. Jeff Koons heeft 150 man in dienst terwijl hij zelf niet eens 1 schilderij per jaar maakt.

– OK, vrouwen kunnen beter multitasken, hoolahoopen en een rubikscube oplossen tegelijk in 2 minuten…

Nog een prijs waar iedereen zich voor kan aanmelden. De Blooom Award.

– Tot volgende week, we zoeken nog mensen die een inzending willen maken voor de eindexamenexposities!