wilde ideeën en leesvoer (41)

De updates van deze week;

– Kijkvoer, bij close-up een mooie documentaire over het leven van James Ensor. Naast een hoop bekende informatie ook weer wat nieuwe kleine dingetjes, dus de moeite waard om te bekijken.

Ook het kijken waard is naar alle waarschijnlijkheid de documentaire over de Rietveldstoel die zaterdag bij de AVRO wordt uitgezonden.

– De afbouw van het Stedelijk gaat weer ietsjes duurder worden. Een kleine 5 miljoen meer. Iemand is goed zijn zakken aan het vullen, lijkt me.

– In Rotterdam zijn ze er achter gekomen dat het tijd is om de Kunsthal eens te gaan opknappen. Terecht, want de stookkosten blijken absurd hoog. Verder gaan ze ook aan duurzaamheid werken. Dat laatste lijkt me vooral een goed idee.

Carravagio gebruikte naar alle waarschijnlijkheid toch een camera obscura. Dat vermoeden was er natuurlijk al langer maar nu is er dus ook bewijs. Heeft Hockney misschien toch nog gelijk met zijn theorie.

Andere foefjes, kopieren van andere oude meesters, zelfs voor Titiaan was dat geen probleem. Maar hoe gaan we nu om met het aanhalen van anderen met het oog op copyright? Want bekijk dan ook even deze pagina bij NRC over de gestolen schreeuw. Een man maakte een foto die vervolgens al op duizenden manieren gebruikt is zonder dat hij daar geld voor heeft gezien.

Een van de beste en belangrijkste werken uit het oeuvre van Picasso is waarschijnlijk ook een van de meest onbekende.

Het meest deprimerende kinderboek, wat je eigenlijk daarom al zou moeten kopen.

Justin Bieber is gewoon exact hetzelfde als Kurt Cobain. Natuurlijk, beide zijn even geniaal.

– Nog meer treurnis uit de muziekwereld, Jomanda heeft ooit serieus muziek ingestraald gekregen en gokte op een hit…

– Denkvoer hebben we ook voor deze week, iets met dimensies, band van mobius en gewoon kijken… de tiende dimensie voor beginners.

Dirk Scheringa gaat na zijn DSB-drama verder met kunst, hij wordt namelijk kunsthandelaar. We wensen hem veel succes toe.

Hoe lang kijken we naar kunst. In Verf staat ergens 9 seconden, maar nieuw onderzoek wijst uit dat er naar sommig werk zelfs niet gekeken wordt, of slechts 5 seconden naar hedendaagse kunst. De klassiekers doen het aanzienlijk beter. De moeite waard om even te lezen.

– Kunstgeschiedenis voor beginners.


– Koning Philips IV signeert bij zijn portret dat ooit geschilderd is door Velasquez. Goede promotiestunt en grap. Vooral omdat sommige mensen niet in de gaten hebben dat Philip al een poosje onder de zoden ligt.

– … En nu?

– Bij The Gaurdian willen ze het nog wel eens proberen, een definitie van kunst scheppen. Respect voor de poging in elk geval want daar zullen zich er slechts weinigen aan durven te wagen.