wilde ideeën en leesvoer (30)

De updates van afgelopen week. Deze week was er vooral veel sneeuw en een weekendje eten, oh, kerstfeest bedoelen we natuurlijk. Kindje Jezus is weer geboren. Prima. Maar goed dat de dagen weer langer worden sinds deze week. Het wordt weer mooi weer!

– Wat wel mooi is in de sneeuw, de beelden zien er ineens stukken sfeervoller uit. Dus klik hier voor Henry Moore, Barbara Hepworth, David Nash, Sophie Ryder en Helen Escobedo in de sneeuw.

Afghanen krijgen graffiti-les van Britse sprayer. Lekker multi-culti en natuurlijk lekker voor de ghetto in Kabul.

Ook opvattingen over lessen, maar dan in de kunst op de academies, van Henk Helmantel. Goede vraag want is het klassieke schilderen wel zo dood?

Het is John Cage met 4.33 niet gelukt om boven de X-factorkerstplaat uit te komen. Die bleef namelijk steken op de 21ste plaats terwijl X-factor braaf voor plek 1 ging. Jammer, maar ze hadden de lat dit jaar ook wel heel erg hoog gelegd. Volgend jaar gaan ze voor iets meer geluid en kiezen ze Schonberg of Throbbing Gristle.

Het grote Picasso mysterie is nog altijd niet opgelost, gaf hij nu wel of niet werken weg die een marktwaarde van 60 miljoen hebben.

Halbe Zijlstra adviseert de EU om ondernemersgeest bij de kunstenaars te stimuleren zoals ook in Nederland gebeurt. Allemaal leuk en aardig, maar zit hij er überhaupt al lang genoeg om iets te prediken waarvan hij het effect nauwelijks begrijpt? Tricky als je het ons vraagt. Maar ach, vorige week betrapten we hem ook al op domme uitspraken.

Wij zaten er niet echt op te wachten, maar er is weer een nieuwe versie van Eisensteins Pantserkruiser. Mooie klassieker dat wel. Weet iemand of de uiteindelijke Metropolis al is uitgebracht? Meen te herinneren dat er vorig jaar nog een reel was opgedoken maar vervolgens nooit meer iets van gehoord.

Nieuwe plaat van The Ex, gewoon stiekem hier te downloaden. Super album van mega punk. Gezien op Incubate 2010 en was verrassend geniaal goed. Superlatieven te kort, gewoon live gaan kijken en plaat kopen daar.

Polen opent een kunstmuseum in de fabriek van Schindler. Je weet wel, van Schindlers List, maar dan in het echt. Je moet toch wat met dergelijke gebouwen, slopen kan niet en je kunt er moeilijk weer een fabriek van maken. Zolang het joodvriendelijke kunst is lijkt ons dat een prima oplossing. Ronald Ophuis zal er wel minder welkom zijn.

Aankopen zijn bekend, die in het Temporary Stedelijk hingen, zijn niet zo heel spannend. Wel spannend is dat er een heus Temporary Stedelijk II gaat komen. Ontzettend mooi natuurlijk! Daar gaan we in maart zeker naartoe!

– Hebben, eindelijk begrijpen we vrouwen!

– Minder Nederlands museumnieuws. Het grote Van Gogh museum moet het gaan doen zonder sponsoring van de Rabo. Jammer, maar daar zal het museum zijn deuren niet van dicht doen. Wel goed is dat de Rabo de Nederlandse Bach vereniging gaat sponsoren. Ook belangrijk.

De kleine Tilburgse ruimte Argument wordt in de zeik genomen op GeenStijl. Dat is natuurlijk wel erg sneu, ze krijgen subsidie maar van een hoeveelheid die te verwaarlozen is. Wel sneu dat als zo’n ruimte dan eens iets publieks doet volledig afgezeikt wordt door mensen die het zelf niet willen begrijpen.

– Damien Hirst hij is weer druk bezig, paar weken geen nieuws maar nu eindelijk weer wel. Zijn For The Love Of God heeft een vervolg, of beter gezegd, een prematuur stadium erbij. In baby-formaat om precies te zijn. Hij is stukje kleiner maar bevat net als zijn voorganger een hoop bling bling.

Schedeltje van Hirst

Schedeltje van Hirst

Tot volgende week is het komkommertijd, zelfs zo erg dat er een kangoeroe los loopt en dat een serieuze nieuwsopener was vandaag.