wilde ideeën en leesvoer (29)

De updates van deze afgelopen week. – Dat er CDs zijn met verstopte boodschappen is niets nieuws, de easter eggs die hier te zien zijn, zijn dan ook niet allemaal […]

De updates van deze afgelopen week.

– Dat er CDs zijn met verstopte boodschappen is niets nieuws, de easter eggs die hier te zien zijn, zijn dan ook niet allemaal even shockerend. Maar dat zowel OK Computer en In Rainbows van Radiohead eigenlijk bij elkaar horen is misschien niet bekend. Voor mij in elk geval niet. Als het klopt is het geniaal. En dat is de band ook dus dat klopt wel redelijk.

– Meer muziek via Trendbeheer, de Map of Metal. Alle metal genres in 1 overzicht en waar ze vandaan komen. Handig en een hoop nieuwe bands. “Uren luisterplezier in het land van de dubbele bassdrum”

Voetballer Willem van Hanegem betaald De Wereld Draait Door een schandalig bedrag om op tv te komen met een uiterst lullig schilderijtje. Voor 40.000 euro kan blijkbaar iedere idioot zijn eenmalige kunstuitspattingen laten zien voor heel Nederland.

De DaVinci code in het echt. Er zitten verborgen cijfers en letters in de ogen van de Mona Lisa. Schijnbaar met het blote oog niet te zien maar met een vergrootglas wel. Ach, waarom ook niet he.

Nog enkele dagen de tijd om loten te kopen bij het Abbemuseum waarvan de opbrengst gaat naar Serieus Request 2010 van 3Fm. Zelfs als je een hekel hebt aan muziek krijg je er toch nog iets voor terug. Doen dus.

– Dit sluit daar wel een beetje bij aan, hoe zit de wereld qua bevolking in elkaar met gezondheid uitgezet tegenover geld.

– De veiling van Picasso’s gaat niet door want dankzij een elektricien word betwijfeld of het allemaal wel legaal is. Tsjah, het blijft leuk met die mannen die allemaal ladingen werk van Picasso hebben gekregen. Escher deed betere zaken op de veiling, die verkocht een houtsnede voor ruim 120.000 euro’s.

“NSB-schilder” zou helemaal geen NSB-schilder zijn. De zoon van de bewuste schilder is flink kwaad op het Rijksmuseum. Ergens ook wel terecht als we de argumentatie volgen.

Het schilderij De Nieuwe Mensch van Henri van de Velde hing in de werkkamer van NSB-leider Anton Mussert.

Het schilderij De Nieuwe Mensch van Henri van de Velde hing in de werkkamer van NSB-leider Anton Mussert.

– Politiek is doorgaans bloedserieus, maar soms ontzettend grappig. Vooral als de PVV er bij betrokken is kunnen wij daar best om lachen. PVV’er Bosma riep op dat opinimakers zich kwamen verantwoorden omdat de PVV nooit kunst als een linkse hobby zou hebben bestempeld. Daar werd direct erg hard om gelachen, want Bosma had blijkbaar niet gekeken op de eigen website van PVV. Op zijn minst dom te noemen.

Iets minder leuk voor de kunstsector zijn de uitspraken van Zijlstra bij P&W. Robbert van Heuven legt uit dat er geen zak van klopt. Eigenlijk dus een manipulatieve bastaard die Zijlstra. En daar moet de kunst en cultuurwereld het mee doen de komende vier jaar, dat gaat nog leuk worden dan.

– Wat leuker om te horen is dan toch dat sommige musea het dit jaar erg goed gedaan hebben. Ondanks dat er crisis zou zijn (nog altijd) en de cultuur vooral negatief in het nieuws kwam, heeft Boijmans ruim 300.000 bezoekers binnen weten te krijgen. Dat is 100.000 meer dan het jaar ervoor.

Kroller-Muller heeft blijkbaar ook budget om Gilbert en George doeken aan te schaffen. Mooie aankoop, dat zeker. Dat vonden Gilbert en George zelf ook, volgens het duo hebben de schilderijen ,,hun perfecte thuis” gevonden.

– Apple-programmeur bouwt complexe rekenmachine uit de Griekse Oudheid van Lego. Wat je met Lego al niet kunt doen.

Turner winnares Susan Philipsz mag geen ‘geluidskunstenaar’ genoemd worden maar moet gewoon kunstenaar genoemd worden. Beetje onzin als je het mij vraagt, ze maakt gebruik van geluid als kunstvorm. Anders zijn er in het vervolg ook geen schilders, filmers, dichters, muzikanten en ga zo maar verder, meer?

– In het Louvre gebeurt het nog wel eens dat er mensen heus uitgebreid staan te schilderen. Maar in SF fine art museum mag je niet eens meer schetsen! Dat je niet mag filmen en fotograferen, daar kunnen we ergens nog wel begrip voor inbrengen. Maar dat je niet meer mag schetsen is wel heel bizar.

– Heel bizarre woordspeling.

De Volkskrant heeft ook een beeldende kunst prijs. De genomineerden zijn bekend: Marijn van Kreij (die we kennen van Endless Lowlands), Esiri Erherienne-Essi, Ahmet Ögüt, Jonas Staal en Nik Christensen. (via @Kunstbeeld)

– Het is bijna Kerst, hieronder is te zien dat het kerstverhaal ook op heel internetvriendelijke manieren verteld kan worden.

en onze kerstboom (niet echt, maar het zou wel leuk zijn)

– Tot die tijd, geniet van de sneeuw. De trein hieronder, daar zouden ze dan ook mooi een voorbeeld aan kunnen nemen bij de NS.