Wilde ideeën en leesvoer (246)

Het nieuws van de afgelopen week; – Meestal is het authentieke origineel het meeste waard op een veiling. Toch hoeft dat niet altijd te zijn. – Waarom kunst geen investering […]

Het nieuws van de afgelopen week;

Meestal is het authentieke origineel het meeste waard op een veiling. Toch hoeft dat niet altijd te zijn.

Waarom kunst geen investering kan zijn, vaak blijkt het helemaal niet te werken als investering.
Het gevaar van speculeren op kunst is niet zo zeer het risico van het werk, maar de toekomst van de kunstenaar. In sommige gevallen verdwijnen de kunstenaars en moeten ze zelfs stoppen vanuit financiele overwegingen.

De bezuinigingen zouden wel eens zo ver doorgevoerd kunnen zijn dat er per abuis 73 miljoen te veel bezuinigt is. De rekenkamer stuurt in elk geval de beleidsmakers terug naar hun bureau omdat het komende beleid gebaseerd is op de huidige situatie. Probleem is dat de huidige situatie helemaal niet onderzocht is.

Het openingswoord van het Beste Buren jaar (Nederland Vlaamse betrekkingen) is verplichte kost voor deze week. Het gaat over het gebrek van infrastructuur in de Benelux en focus van beleidsmakers op slechts de topinstituten.

Weduwe Ban Jan Ader klaagt het Boijmans aan in verband met videomateriaal wat ze graag terug wil. Vraag is alleen of het werk in bruikleen was, of wel degelijk gekocht door het Boijmans.

De vleeskeur van Schmincke van een aantal jaar geleden blijkt na jaren lang droog te zijn ineens weer vloeibaar te worden. Voor in elk geval 1 schilder is dat desastreus voor zijn oeuvre. Hij klaagt de verffabrikant, met een voorheen uitstekende reputatie, dan ook terecht aan.

Vrouwlief van Peter R de Vries maakt ook schilderijen. Prachtige werken van olieverf op klei. Ook van dat oeuvre zal over een paar jaar niets meer over zijn omdat klei geen stabiele drager is voor olieverf.

Voormalig directeuren van Museum Jan Cunen in Oss trekken hun handen van het museum definitief af.

Vermoedelijke Da Vinci, waarschijnlijk toch geen Da Vinci.