Wilde ideeën en leesvoer (228)

Het nieuws van de afgelopen week; – Na 46 jaar sluit Ernst van de Wetering zijn Rembrandt Research Project af waardoor de wereld een 60 Rembrandt rijker is dan toen […]

Het nieuws van de afgelopen week;

Na 46 jaar sluit Ernst van de Wetering zijn Rembrandt Research Project af waardoor de wereld een 60 Rembrandt rijker is dan toen hij begon.

via BKNL (beeldende kunst Nederland) wordt er een uitgebreid onderzoek gedaan naar honoraria. Meer weten of meedoen via hier.

Het Van Gogh Museum gaat zijn expertise op basis van collectiebeheer en beveiliging commercieel verkopen. In elk geval gaan ze dat het komende jaar proberen. Benno Tempel (GemeenteMuseum Den Haag) vind het vooral een ‘raar idee’.  Buiten het culturele veld is het al langer een normale gang van zaken.

Een man kijkt heel anders naar kunstvoorwerpen dan vrouwen. Zo blijkt authenticiteit een belangrijker element voor mannen dan bij vrouwen die meer naar het werk zelf kijken. (Dat laatste lijkt me minstens zo verstandig.)

Oudste grotschildering ooit blijkt 40.000 jaar oud, een stel handafdrukken en een wilde geit. Opmerkelijk is dat ze gevonden zijn op Indonesië, lange tijd werd gedacht dat de eerste tekenen van kunst uit Europa kwamen en dat blijkt dus onjuist.

David Byrne: “I don’t care for contemporary art anymore”. Daar valt wat voor te zeggen maar hangt er natuurlijk wel vanaf wat Byrne precies bedoelt. Hyperallergic plaatste terechte kanttekeningen.

Sonsbeeck 2016 komt er definitief aan, de short-list curatoren is inmiddels ook bekend.

Ook terechte kanttekeningen bij de Jeroen Bosch 500 manifestatie, die kost namelijk maar liefst 24 miljoen euro, hoofdzakelijk subsidies. Ik ben voorstander van kunst en cultuur maar voor 24 miljoen euro verwacht ik toch wel iets sensationelers dan een paar tekeningen (niet eens schilderijen!?) van Jeroen Bosch in Den Bosch en wat randprogramma’s bij derden.

Er komt een nieuwe kunsttempel die van nationaal belang moet raken in de Grote Kerk van Veere. Om een plan op te zetten is maar liefst €90.000,- gereserveerd maar geen middelen om daadwerkelijk te gaan programmeren. Toch zijn de ambities niet mals en dan vraag je je toch af, waar ze in hemelsnaam dat geld vandaan willen krijgen?  (Voor zelfs dat bedrag komen Anish Kapoor of Olafur Eliasson echt niet over, dus hoe ga je dat doen?)

De winnaar van de AICA oorkonde is Witte de With met de tentoonstelling van AA Bronson.

– De winnaars van de Koninklijke Schilderprijs dit jaar zijn Niels Broszat (was ‘bout time), Koen Doodeman, Bob Eikelboom, Jessica Skowroneck. Volgens de Volkskrant is het een suffe bedoeling (afgaande op de selectie zie ik geen enkele reden om dat dit keer niet te geloven want dat was de teneur van de vorige jaren ook al.)

Jay-Z en Beyonce waren bij de Mona Lisa, en even stond de wereld stil (en 13 opmerkingen over wat deze foto betekent)

Heilige Barbiepop-tentoonstelling viel niet in goede smaak en gaat niet door.