Wilde ideeën en leesvoer (227)

Het nieuws van de afgelopen week; – Het gebouw van het Groninger Museum bestaat bijna 20 jaar en dus viert het museum feest. – Nieuwe nationale kunsttempel te verrijzen in […]

Het nieuws van de afgelopen week;

Het gebouw van het Groninger Museum bestaat bijna 20 jaar en dus viert het museum feest.

Nieuwe nationale kunsttempel te verrijzen in Veere. Al moet gezegd worden, voor zover bedragen een indicatie kunnen zijn, valt te betwijfelen of er voldoende middelen zijn vrijgemaakt om er daadwerkelijk een podium van nationaal belang van te maken valt.

Het is herrie in de keuken bij twee musea in Limburg, zowel Museum van Bommel van Dam (Venlo) als Het Domein (Heerlen) worden door diverse betrokkenen verweten wanbeleid te voeren.

Er zijn 65 miljoen kunstobjecten in de Nederlandse depots, dat is genoeg om ieder huishouden van een leuke collectie te voorzien. Wat moeten we er mee doen? En vooral, wat kunnen we er mee doen?

In België komen bezuinigingen op subsidies aan. Hierop komen genuanceerde reacties over het belang en ook de zinloosheid van een kunstenbeleid. Als je deze week 1 stuk moet lezen, lees dan deze; de pardoxen van het cultuurdebat.

Een tentoonstelling over rasisme stuit op weerstand want het zou racistisch zijn. Dat doet vermoedden dat er mensen de klok wel hebben horen luiden, maar niet weten waar de klepel hangt en zodoende het niet volledig begrijpen.

Elders werd een werk van Banksy verwijderd, juist, omdat het racistisch zou zijn terwijl het wederom een aanklacht daarop is. De gemeente heeft laten weten dat een nieuw werk op basis van de Noordzeekust… zucht.

Kunstenaar Dries Verhoeven mocht klappen incasseren nadat hij privacy-schending pleegde via het Grindr netwerk. Ik ben geen voorstander van het in elkaar meppen van kunstenaars, maar in dit geval kan ik voor de actie wel enige sympathie opbrengen.

In een ander geval is een curator en zijn tentoonstelling het slachtoffer geworden door neo-nazi’s. Daar heb ik in dit geval dus geen enkele sympathie voor.

Parameters over de waardering van kunst. Maakt het uit of iets een kunstwerk is of simpelweg een object? Maakt het uit of de kunstenaar het werk zelf bedacht heeft? Zelf uitgevoerd heeft? Etc etc.

Een artikel bij de Gaurdian over een onzichtbare tentoonstelling bleek een hoax te zijn. Het originele artikel leek me al niet bijster origineel. Wat wel interessant is, is hoe er op gereageerd werd en hoe andere media het bericht zonder problemen over namen.

Bean in je schilderij. (Alweer? Ja alweer.)