Wilde ideeën en leesvoer (226)

Het nieuws van de afgelopen week: – In Vlaanderen begint men ook met besparingen op kunst en cultuur waarmee het een stap terug is in de tijd. Ook hier komen de […]

Het nieuws van de afgelopen week:

In Vlaanderen begint men ook met besparingen op kunst en cultuur waarmee het een stap terug is in de tijd. Ook hier komen de reacties vanuit oa Hart die gedetailleerd het boekhouders boekje opendoen. Wat blijkt, linkse hobbys zijn gewoon rechts geld verdienen voor de staat. Over het algemeen moet ook gezegd worden dat cultureel ondernemerschap bij veel instellingen redelijk goed zit.

Han van Meegeren is het voorbeeld van cultureel ondernemerschap voor Nederlandse kunstenaars, hij schilderde in zijn leven omgerekend 35 miljoen euro bij elkaar. Vervalsingen, dat wel, maar dat krijg je als geld de norm is.

Musea in Nederland krijgen wederom een waarschuwende advertentie in landelijk dagblad over belangenverstrengeling.

De vorige toetsingscommissie van het Wereldmuseum blijkt te zijn opgestapt en er komen nog wat meer lijken uit de kast daar. Ondertussen lijkt het er nog niet op dat de gemeente Rotterdam iets doet met alle ophef en overduidelijk negatieve publiciteit.

– De florerende kunstmarkt in Ethiopië…

Hagelstorm in Florence richt miljoenenschade aan bij kunst en erfgoed.

– Esther Tielemans (1976) heeft de Wolvecampprijs gewonnen en liet Wafae Ahalouch el Keriasti en Marijn van Kreij achter met lege handen.

Kort interview met Richard Tuttle.

Het cadmium wordt met een beetje pech in de ban gedaan. Dat klinkt misschien niet zo heel shockerend ware het niet dat het juist de cadmiumpigmenten zijn die voor het knallende geel, oranje en rood zorgen die we zo graag zien. Dat zou het einde betekenen van een hoop heldere kleuren omdat er geen passende vervangers voor zijn. Ook zou er onterecht naar de verf gewezen worden, vanwege de kostbaarheid is het niet logisch dat kunstenaars het met liters door de gootsteen spoelen.

Stop Hammertime