Wilde ideeën en leesvoer (223)

Het nieuws van de afgelopen week; – Het oudste abstracte kunstwerk teruggevonden, 8 krassen in een rots van 40.000 jaar geleden. – Het zal niemand ontgaan zijn, Marlene Dumas opende afgelopen […]

Het nieuws van de afgelopen week;

Het oudste abstracte kunstwerk teruggevonden, 8 krassen in een rots van 40.000 jaar geleden.

– Het zal niemand ontgaan zijn, Marlene Dumas opende afgelopen weekend in het Stedelijk. Bij de opening waren 2000 mensen aanwezig. Mijn verslag volgt nog. Ze werd natuurlijk uitgebreid geïnterviewd, “je kunt de dood niet schilderen”. Maar ook kritiek: Vinden we het werk van Marlene Dumas echt zo goed? Het artikel is niet zo goed, maar de vraag of Dumas terecht zo massaal aanbeden wordt, daar kunnen we het natuurlijk wel over hebben. Rutger Pontzen reageerde maar weet niet te verdedigen waarom het werk van Dumas dan wel goed is.

Stedelijk zou zich schuldig maken aan belangenverstrengeling.

Verzamelaar Bert Kreuk eist 9 ton van kunstenaar Danh Vo omdat deze “zijn bestelling niet levert”Bert Kreuk reageert in een interview over de gemaakte verwijten. Natuurlijk ontbreekt nu nog het verhaal van Danh Vo.

De kunst van het tentoonstellen, of waarom curatoren nu meer van belang zouden zijn dan kunstenaars.

De genomineerden van de Koninklijke Schilderprijs zijn bekend. Ze maken het me dit jaar bovengemiddeld lastig omdat er relatief weinig schilders bij zitten met vaste betrekkingen bij het bekende galeriecircuit (uitzondering Eikelboom die bij dezelfde galerie zit als jurylid Tjebbe Beekman). Ook relatief weinig oude bekenden van de Rijksakademie of Ateliers (wel veel huidige en aankomende namen en een opvallende vertegenwoordiging van de Utrechtse schilderstijl). Ik zou zelf mijn geld inzetten op Spierenburg, Broszat, Tieleman en Dunsbergen. Maar, in tegenstelling tot andere jaren ben ik dan aan het gokken. Keuzes als Eikelboom (want zie bovenstaand), Van Oene en Vissers Vorstenbosch zouden ook niet verwonderlijk zijn.

– Binnenkort in het Gemeentemuseum, Marc Rothko!