Wilde ideeën en leesvoer (218)

Het gewone en komkommernieuws van de afgelopen week voor de kunstwereld; – Rel omtrent het verleden van het Mauritshuis vanuit historische hoek of het benoemen van een slavernij verleden nu […]

Het gewone en komkommernieuws van de afgelopen week voor de kunstwereld;

– Rel omtrent het verleden van het Mauritshuis vanuit historische hoek of het benoemen van een slavernij verleden nu wel of niet gepast is. Hier de aanleiding, hier de eerste correctie, hier vervolgens het weerwoord en we wachten rustig af op de apotheose. Ik vind het zo gek nog niet dat het nadrukkelijk vermeld moet worden in een boekje voor kinderen of een flyer van het museum. Maurits was een kind van zijn tijd en toen was slavernij nog normaal. Het is vreemd om de moraal van nu te projecteren op een detail van de ontstaansgeschiedenis van een museum die niet direct iets te maken heeft met de kunst die er getoond wordt.

De directie van het scheepsvaartmuseum kiest voor de pretparkformule. Dat betekend dat het kenniscentrum er uit gaat, en het scheepsvaartmuseum plots de Efteling als concurrent heeft, maar heeft dat wel zin zonder sprookjesbos of achtbanen? Denk het niet. Verhuurbare huwelijksbootjes misschien wel…

Ondertussen laten ze in New York mensen in het museum logeren, de 175 kaartjes van €280,- waren binnen enkele uren uitverkocht. Tip voor Stedelijk, Rijksmuseum maar misschien ook het Scheepsvaartmuseum?

Wat nou als het te druk wordt in de musea?

Kersvers cultuurminister Sven Gatz: “Cultuur dient eigenlijk tot niets”

Marina Abramovic laat mensen voor niets werken. Ja, daar zit je dan met je diploma’s en jaren ervaring… Het schijnt overigens vaker te komen bij de stiekem rijke kunstenares dat ze andere kunstenaars uitbuit.

Filmmaker Harun Farocki is afgelopen week overleden. Hij is 70 jaar geworden.

Damien Hirst mag zijn woonwijk gaan bouwen.

Rob Scholte wil permanent museum in Den Helder waar hij nu het Rob Scholte museum heeft met een meer tijdelijk karakter.

Screenshot van een uitspraak of 4Chan wordt geveild als kunstwerk en levert een krankzinnig bedrag op.

Kunstwerk in de openbare ruimte wordt gebruikt voor internationale mode campagne. Super, alleen, ze waren wel vergeten even toestemming te vragen aan de kunstenaar of hem te vergoeden voor het gebruik van zijn werk. Oeps.

Kan conceptuele kunst emotioneel zijn?

Gratis Happy Meal bij residentie bij McDonalds. Ja je leest het goed, een kunstenaarsresidentie bij McDonalds.

Selfies, zelfs voor mensen met te korte armen hebben ze er nu iets op gevonden. Het wordt nog triester, het aantal mensen met zwarte katten neemt af omdat zwarte katten op de meeste selfies niets meer lijken te zijn als een zwart gat met twee ogen.

Enkele do’s en don’ts voor de kunstenaar.