Wilde ideeën en leesvoer (200)

Het nieuws van de afgelopen week; – De 5 genomineerden voor de Biënnale van Venetië zijn bekend gemaakt. – ‘Slow TV’ als kijkcijferkanonen, denk aan miljoenen kijkers voor een haardvuur […]

Het nieuws van de afgelopen week;

De 5 genomineerden voor de Biënnale van Venetië zijn bekend gemaakt.

‘Slow TV’ als kijkcijferkanonen, denk aan miljoenen kijkers voor een haardvuur (Dibbets) of een man die door Tokio loopt.

Gerommel bij de academies van Artez, belangenverstrengelingen en radicale beleidswijzigingen.

– Complotverhalen over de Rechtvaardige Rechters, het luik dat onderdeel is van Lam Gods van Jan van Eyck is verdwenen maar in 1 week tijd gingen er maar liefst drie verhalen waar het werk zich zou bevinden rond. Het zou gerestaureerd zijn in het Louvre, het zou in een monument verborgen zijn, of dan toch in bezit van een vooraanstaande familie in Gent.

Er komt geen Paul Delvauxmuseum in Brussel, maar in dat pand komen nu wel 5 galeries, en niet de minste.

Kunstenaar vervangt advertenties voor klassieke schilderijen.

Best bezochte musea ter wereld, met op 1 natuurlijk nog altijd het Louvre.

Manifesta maakt haar kunstenaars voor de komende editie bekend. Marlene Dumas meldde dat als haar werk niet door de censuur kwam ze zichzelf terugtrok. Erik van Lieshout wist te meldden dat hij het aan Russische collega’s niet kon uitleggen om niet mee te doen. Daar valt wat voor te zeggen. Russische kunstenaars krijgen door deze editie de kans om van zich te laten horen en connecties aan te gaan met het Westen.

– Leesvoer van Nanda Janssen bij Kunstbeeld over hoe de toekomst met haar technologie velen kwaliteiten van kunstenaars van belang worden.  Maar ook terechte overpeinzingen over hoe die kunst zich moet gaan verhouden tot techniek.