Wilde ideeën en leesvoer (197)

Het nieuws van de afgelopen week;

Modeketen H&M gaat zich met kunst bezighouden. Schijnbaar zijn er 5 kunstenaars die met “bekende vrouwen” kunst gaan maken en het resultaat zal halverwege april te zien zijn in 5 steden.

– Heinekenprijs voor de Kunst voor videokunst Wendelien Van Oldenborgh. Ze mag €100.000,- bijschrijven op haar rekening waarvan de helft geinvesteerd dient te worden in een tentoonstelling of catalogus.

Must read, Ann Demeester en Gerard Mortier over het bestaan van een culturele elite. (Uit Rekto:Verso, fantastisch blad.)

Een tijdelijk museum voor moderne kunst in Brussel, super zou je denken. Maar het is nogal klein en vooral duur.

– Manifesta 10 zal ondanks ook alle recente bezwaren rondom Oekraïene gewoon blijven plaatsvinden in Rusland.

Waarom kunstbeurzen zo ontzettend belangrijk zijn voor verzamelaars, maar waarom dat ook minder aan het worden is met de overvloed aan beurzen.

Er schijnt dan toch een correlatie te zijn tussen boeken lezen, en welvaart en geluk.

Museum schrapt tentoonstelling nadat enkele kunstenaars protesteerden omdat de curator lid van de N-VA is.

In Sydney stapt de voorzitter van de organisatie van een Biennale op nadat meerdere kunstenaars hebben aangegeven niet deel te nemen ivm connecties met detentiecentra. Het heeft als kunstenaar dus wel degelijk zin om in protest te gaan.

In de gemeente Utrecht laten ze kunstenaars werk van de gemeente terugkopen. Als de kunstenaars het niet terugkopen worden de werken gerecycled naar bijvoorbeeld tasjes. (Bij reactie van de organisatie bleek wel dat de recycling plaatsvind in overleg met de kunstenaar.)

De Raad van Cultuur constateert totale verwoesting van de amateur-kunsten.

Opmerkelijk, de vriendin van de Basquiat heeft natuurlijk nog wat werken van al lange tijd geleden overleden kunstenaar. Die wil ze nu via Christies laten veilen maar het veilinghuis werd door de Estate van Basquiat op de vinger getikt dat de 12 werken in kwestie mogelijkerwijs niet authentiek zouden zijn want ze zijn niet door de Estate gekeurd. Vreemde gang van zaken natuurlijk want je mag verwachten dat het authentieke werken zijn, zou een beetje gek zijn als ze valse Basquiats blijkt te hebben… lijkt me. Het is goed om even kritisch te zijn maar om er nu mensen voor aan te klagen is krankzinnig.