Het nieuws van de afgelopen week;
– Smaak is een kwestie van gewenning en afspraken, oftewel, educatie heeft zin.
– Waarom de impact van video als kunstvorm irrelevant is voor de cultuur.
– Over het einde van Tracy Emin als kunstenaar…
– Foutje van Sjarel Ex kost waarschijnlijk MVDRV de aanbesteding van het Collectie depot van Boijmans…
– Rob Scholte Museum moet van gemeente Den Helder stoppen want het wil daar een nieuw gemeentehuis bouwen. Jammer want het museum is een aanvulling voor Den Helder. Daarbij blijkt het ‘nieuwe’ stadhuis niet op veel steun van de lokale bevolking te kunnen rekenen en wordt zelfs top 10 nodeloze prestigeprojecten, moddert de gemeente aan met bezwaarschriften (onder andere die van Scholte zelf) en willen bewoners openbaarheid van geschrifte wat blijkbaar ook ineens heel moeilijk is.
– Kunstvlaai 2014 vind plaats in het Amstelpark
– Dus als je je werk niet mag signeren, dan kan een konijntje ook absoluut niet.
– Luc Tuymans gebruikt foto’s, niets nieuws lijkt me, maar ineens pikt een fotograaf dat niet langer.
– Het is 4:53 PM op vrijdag 5 februari 1883, en Monet schildert de zonsopkomst aan het strand.
– Een geschilderde film over het leven van Van Gogh. Geen tekenfilm maar een verffilm dan?
– Hilde schreef een boek met vele interviews, koop dat boek. (haar blog vind je hier, aanrader!)
Impact video als kunstvorm irrelevant voor cultuur? Volgens mij zijn filminstallaties juist vol mogelijkheden.. Onder de meest memorabele hedendaagse kunst die ik het afgelopen jaar heb gezien waren er veel videowerken of filminstallaties. Klinkt een beetje zuur/dogmatisch.
@Vincent, Het artikel zegt niet dat het medium als dusdanig irrelevant is. De culturele impact ervan is in vergelijking met cinema te verwaarlozen (in ieder opzicht met uitzondering van misschien artistiek). Je kunt het artikel daarin moeilijk ongelijk geven…
Dat klinkt al wat genuanceerder dan ‘Waarom de impact van video als kunstvorm irrelevant is voor de cultuur.’ – natuurlijk is de impact minder groot omdat het bereik kleiner is maar cultureel irrelevant zou ik zeker niet zeggen. Dan zou hedendaagse kunst in het algemeen cultureel irrelevant zijn – wat volgens mij ook niet zo is.
@Vincent, Je moet ook wel eerst het artikel lezen voordat je mij de schuld geeft ;).
Maar ik dat hedendaagse kunst inderdaad voor 99% cultureel totaal irrelevant is. Het bereik en de directe effecten ervan zijn minimaal binnen het geheel wat we cultuur noemen. Videokunst heeft lang (zeker in de jaren ’80) het idee gehad dat het wel die massa kon bereiken met behulp van TV etc. De experimenten daarvan zijn echter meestal geen succes gebleken (Fireplace van Dibbets is een uitzondering). Het irrelevant noemen is natuurlijk een vergelijking die ook altijd mankementen heeft, toch zijn er maar weinig oorlogen voorkomen door kunst. (eentje wel, namelijk Sansopolcro. Dat is naar mijn weten het enige incident waar daadwerkelijk door een kunstvoorwerp een veldslag niet is doorgegaan…)