Wilde ideeën en leesvoer (170)

Het nieuws van de afgelopen week; – Het zal niemand ontgaan zijn dat Ann Goldstein vrij plotseling is gestopt bij Stedelijk. In principe heeft ze nog geen tentoonstelling zelf ingevuld […]

Het nieuws van de afgelopen week;

– Het zal niemand ontgaan zijn dat Ann Goldstein vrij plotseling is gestopt bij Stedelijk. In principe heeft ze nog geen tentoonstelling zelf ingevuld behalve de Temporary Stedelijk (Temporary I & Temporary II zie je hier). Sterker nog, er staan nog tentoonstellingen op het programma die zijn samengesteld door Gijs van Tuyl. Over de redenen wordt flink gespeculeerd, hier bij MetropolisM en Steven ten Thije goede kritische kanttekeningen die pleitten voor Goldstein, Pontifixartis verwijt wel haar houding ten opzichte van politiek en media.

Ondertussen heeft Villa Mondriaan in Winterswijk de jongste museumdirecteur van Nederland nadat Wim van Krimpen het stokje overgaf aan zijn stagaire Anne Kremers.

– Rijksmuseum brengt per jaar minimaal 90 miljoen euro op. De verbouwing van 375 miljoen is dus in een kleine vier jaar terugverdiend. Wat het Rijksmuseum verder aan inkomsten voor de plaatselijke horeca oplevert dankzij al die toeristen is nog niet bekend.

– De kunstsector en subsidiebeleid ligt nog altijd onder vuur. Hier omdat het “het mongolide broertje is van de cultuur” en hier omdat het “ook voor vijf mensen” de moeite waard kan zijn. Ik wordt zelf een beetje moe van die teksten over en weer, bij subsidies voor agrarische sector of sport zijn deze discussies er toch ook niet? Kunnen we niet afspreken het voortaan hebben waarom bepaalde kunst zo goed is?

– De Appel krijgt de Amsterdamprijs.

 Het 5 dagen schreeuwen van Abramovic omdat de Schreeuw van Munch dat ook deed ging bij de buurt een stap te ver.

 De twintig beste kunstruimtes van België.

– Autistische jongen van 15 heeft waarschijnlijk een gigantische hedendaagse kunstcollectie. Leuk leesvoer.

– Over kleur als tentoonstellingsconcept bij Kunstbeeld.

– Kunstenaar uit Rusland vlucht naar Parijs nadat zijn werken in beslag zijn genomen door de Russische staat. Gezellige bedoeling daar.

– Ondertussen blijft Manifesta in Sint Petersburg onder de noemer van dialoog. Dubieuze uitspraak want hoe ga je in dialoog met een dictatuur?

– Roeien met de riemen die je hebt:

1208728_10151818820023416_254033798_n 1004706_10151824313779767_1839338386_n