Wilde ideeën en leesvoer (157)

De wekelijkse nieuwsupdates;

– Iedereen heeft het er over of gaat er naartoe, de Biennale van Venetie. Kunstbeeld en Trendbeheer over het Nederlandse Paviljoen, verder verwijs ik naar Kunstbeeld voor de andere beeldverslagen over de Arsenale en de andere landpaviljoens. Tino Seghal wint de gouden leeuw als ‘beste kunstenaar van de Biennale’. Debutant Angola wint de gouden leeuw voor het beste paviljoen.

Ai Weiwei is zelfs zo gevaarlijk voor de Chinese staat dat het zelfs gevaarlijk was voor die staat als hij op de wc zat.

Museum Jan Cunen in Oss moet sluiten. Althans, daar lijkt het op. Een petitie tegen het sluiten tref je hier.

Frieze Londen maakt wijzigingen in haar strategie (minder galeries, meer ruimte voor de bezoeker) en maakt de lijst voor dit jaar bekend. Uit Nederland dit jaar enkel Annet Gelink.

– Cultuurfonds kent Charlotte Köhler Prijs 2013 toe aan David Jablonowski (1983) ‘Met zijn fascinatie voor de problematiek van de sokkel, volume en gewicht is Jablonowski in wezen een klassieke beeldhouwer die onmiskenbaar een impuls geeft aan het beeldhouwen in Nederland.” Hij mag 30,000 euro bijschrijven op zijn bankrekening.

Izaak Zwartjes krijgt de Frans de Wit prijs (en krijgt slechts 2,000 euro, niet veel maar wel mooi meegenomen).

– Toch leuk, vrouw maakt zelfportret met haar droomprins en ontmoet hem niet veel later.

– Ferdy Lijftogt haakt nog even in op het stuk van Hans den Hartog Jager over kunstkritiek en komt met een mooie slotconclusie.

Het jaarverslag van het Mondriaan Fonds en iedereen die geld kreeg met vooral de waarom vind je hier.

– Goed stuk van Nanda Janssen. “Ik vraag me af in hoeverre cultuurfondsen een sturende rol hebben in het ontstaan van de labs en werkplaatsen.” Wiens brood men eet diens woord men spreekt lijkt me.

De Rijksakademie hoeft toch niet te verhuizen. Geschuif met geldpotjes in de overheid en ineens bezuinig je tonnen.

Het Abbemuseum is stilletjes bezig met een interne verbouwing. Dat is opmerkelijk want de nieuwbouw is nog maar 10 jaar oud. De betreffende architect is woedend.

Sommige kunstroven lopen goed af, 3 gestolen Picasso’s en een Miro zijn terug op hun oude plek.

– Mocht je een mooie klassieker in huis willen hebben, vervalsen is in de lage landen ook peanuts. Kunstvervalsers hebben hier vrij spel.

Goedkope kopie schets van Rubens van 50 pond bleek toch een echte Rubens en ineens 90,000 euro waard. In Nederland kocht een vrouw een leuk werkje voor aan de muur voor een paar duizend euro en verkocht deze op aanraden van een veilingshuis voor miljoenen.

– Great Art in Ugly Rooms, wat dacht je van deze Rothko? De website zit vol met deze lekkere foute combinaties.

Rothko

Rothko

– Leuke korte docu over Rafael Rozendaal