wilde ideeën en leesvoer (134)

De updates van de afgelopen 1 dag eerder dan gebruikelijk want morgen is het kerst en heeft iedereen als het goed is betere dingen te doen dan op internet te hangen.

– Ik wel in elk geval. Ik wens iedereen alvast fijne kerstdagen en een gelukkig nieuwjaar. Om een beetje in de sfeer te komen maakte enkele internationaal bekende kunstenaars voor the Guardian leuke screensavers.

– Dan het slechte nieuws, kunst zou depressief maken

– Daar staat tegenover dat musea een topjaar hebben, met dank aan Stedelijk, Eye en De Pont.

– Datzelfde Stedelijk haalt meer dan verwacht aantal bezoekers binnen (300,000) en krijgt een nieuwe kapitein er bij aan het roer, juist twee directrices. Een nieuwe algemeen directeur, Karin van Gilst. Ann Goldstein blijft wel de artistiek directeur. Vanuit New York komt er forse kritiek op het nieuwe deel van het Stedelijk, blijkbaar is het Stedelijk in elk geval relevant genoeg om er een negatief stuk over te schrijven.

Een goed essay over de waarde der dingen in culturele zin en de positie van de kunst in de Nederlandse maatschappij.

Een kort en steengoed stukje over de waarde van kunstkritiek.

The reason so much average or absolutely awful art gets promoted is that no one seems to understand what criticism is; if nothing is properly criticised, mediocrity triumphs.

– Een must-read voor alle kunstverzamelaars, er schijnen nogal wat financiele meevallers mogelijk te zijn.

– Een goed essay vanuit Kunstbeeld over hoe kunst als anekdote functioneert. Waar ligt de balans tussen het daadwerkelijke werk en het idee wat er al dan niet aan vooraf ging?

Het Abbemuseum gaat samenwerken met het MMC ziekenhuis om in dat ziekenhuis mooie kunst te plaatsen.

Het huis van Francis Bacon is te koop.

Escher ontwerpt voor Ikea