wilde ideeën en leesvoer (12)

De week is weer voorbij, wat bracht de afgelopen week ons voor opmerkelijk en opvallend nieuws? – Van Gogh gestolen uit slecht “beveiligd museum”. Dachten ze dat hij al weer […]

De week is weer voorbij, wat bracht de afgelopen week ons voor opmerkelijk en opvallend nieuws?

Van Gogh gestolen uit slecht “beveiligd museum”. Dachten ze dat hij al weer was gevonden bleek dat toch niet het geval te zijn.

Florance en Rome hebben ruzie over wie de David nu eigenlijk is. Niet dat dat niet heel erg duidelijk is, maar het gaat om de 8miljoen die de bezoekers betalen om het beeld te mogen zien.

– Salvador Dali doet mee aan een spelshow en maakt er 1 groot feest van. Super grappig. (al eens eerder voorbij zien komen, maar nu hier)

– Nieuwe trend in museumwereld, het museum als buurthuis. Ergens begrijpelijk, de reflectie achteraf is even belangrijk als het kijken zelf, anders levert het niets op. Maar, moet dat de identiteit van de instelling bepalen? De identiteit van het Stedelijk holt stiekem nog verder achteruit, vertraging, vertraging en nog eens vertraging. En dan komt er een tijdelijk expositie, blijkt dat er maar 457 mensen tegelijk naar binnen mogen op last van de brandweer. Overigens, Lost Painters zijn uitgenodigd om te kijken bij de preview, al hebben we de officiële uitnodiging nog steeds niet binnen. Nog meer vertraging? Wat overigens wel leuk was van het Stedelijk is de actie op Lowlands 2010; daar staan enorme reproducties van werken uit het Stedelijk, en met je telefoon kun je dan alle info over die werken opvragen. Een praktisch geval van kunst bij de maatschappij brengen zonder echt de integriteit van het origineel aan te tasten.

– Dat kunst ziekelijk makend is, is wetenschappelijk aangetoond. Althans, je kunt van te veel goede kunst ziek worden. Als je het mij vraagt niets vreemds, te veel indrukken is overbelasting van het hoofd. Dus de volgende keer dat iemand flauwvalt bij een tentoonstelling weet je dat het goed werk is.

– Ook ziek, maar dan meer op de shockerende manier, wat is shockerende kunst? Of in elk geval, een stukje over vieze kunst.

– Vera kwam met de volgende foto voor een museum.

Ik Haat Musea

Ik Haat Musea

Waarvan intussen zelfs T shirts te bestellen zijn. Super. Ik ga er zeker 1 bestellen, leuk voor de opening bij het Stedelijk.

– Een vriend van me wees me op de volgende docu, Sam Dillemans. De volledige docu kon ik niet vinden maar de trailer is prachtig. Super interessant, de must-see van deze week.

– Een interview met Duchamp is altijd de moeite waard, ook al was de aanleiding dat het op twitter stond mij volkomen een raadsel.

– Overweeg je fotografie te gaan studeren? Ik zou nu naar de fotoacademie Amsterdam gaan. Mocht je niet kunnen leven van het werk als je bent afgestudeerd krijg je je geld terug. Wel de kleine lettertjes lezen.

– Ten slotte nog een super leuke link via Jeroen Bosch, de natuur volgens Google.

Sam Dillemans