wilde ideeën en leesvoer (114)

Nieuwsupdates van de afgelopen week kun je vinden op twitter, of iedere week hier onder elkaar. – De ultieme must read van deze week is toch wel het super leuke […]

Nieuwsupdates van de afgelopen week kun je vinden op twitter, of iedere week hier onder elkaar.

De ultieme must read van deze week is toch wel het super leuke en ook inhoudelijke interview dat Hilde van Canneyt hield met Jan Hoet. Voor iedereen die haar blog nog niet kent, ze heeft heel veel degelijke interviews met bekende kunstenaars. Aanrader dus.

– De onlangs overleden Robert Hughes krijgt veel postume aandacht, zo ook dit artikel over oude en nieuwe kunst. Goed artikel waar aantal zinnige dingen in worden gezegd.

Helaas overleden, Diederik Kraaijpoel, bekend als kunstenaar en schrijver over kunst. Hij is 83 jaar geworden.

Bernaut Smilde (wereldberoemd van de wolk binnen) doet een kort en leuk interview bij Mister Motley. Hij wilde kunstenaar worden toen hij er achter kwam dat Lego-bouwmeester geen haalbaar beroep bleek te zijn.

Gratis workshop volgen van Santiago Sierra, Center for Artistic Activism of Christian Falsnaes? Dat kan bij Incubate. Check de link. Verplicht voor iedere kunstenaar die zich bezig houd met politiek of sociaal engagement lijkt me.

De top belangrijkste mensen in de Nederlandse kunstwereld met op 1 de verzamelaar van Caldenborgh.

Kunst kijken helpt mensen met hersenletsel om te herstellen.

– Uit de categorie leuk om te weten; de ideale baarmoeder is volgens de verhouding van de gulden snede. (via @Trendbeheer)

– In musea heb je tegenwoordig van die dodelijk saaie audiotours. In MOMA hebben ze nu een audiotour waarbij kinderen vertellen wat ze van een werk vinden. Niet alleen heel grappig want ‘I could do that’ is een legitiem argument om iets niet goed te vinden, maar ook rake uitspraken over hoe we naar kunst kunnen kijken. Hier zijn ze te beluisteren en voor iedereen de moeite waard om even na te luisteren.

In Detroit betalen de belastingbetalers vrijwillig allemaal 15 dollar extra om het museum open te houden. Dat terwijl het daar net zo goed crisis is, waarom lees je hier.

Ondertussen blijkt in Michican dat iedere dollar die in cultuur wordt geïnvesteerd er 51 terug in de economie komen.

– “Alleen de kunst kan ons nog redden” aldus een schrijver bij Al-Jazeeraa

Overzicht van de Britse kunstgeschiedenis in 15 afbeeldingen gekozen door lezers.

– Leuk spelletje, raad de schilder… (meer hier)