wilde ideeën en leesvoer (102)

De updates van de afgelopen week;

– Allereerst het grote lang verwachte slagveld in de cultuursector. Harde klappen vallen overal en sommigen hebben heel veel geluk. Veel grotere instellingen worden gespaard, vele kleinere kunnen het schudden. Opmerkelijk is voor de beeldende kunsten dat de Rijksacademie en Ateliers samen moeten gaan werken maar dat Jan van Eyck de volledige vraag toegekend krijgt. Verdere reacties zijn overal te vinden.

– Helaas krijgt Metropolis M ook niets meer en vreest voor zijn toekomst. Dat zou bijzonder spijtig zijn.

Ondertussen krijgt het Stedelijk een extra rekening van 2 miljoen huur van de gemeente, en moet direct 2 miljoen bezuinigen. De oplossing zou lagere huur zijn (want uiteindelijk zit de gemeente zichzelf in cirkels geld te vragen).

Tegelijk bedenkt Stroom in Den Haag een geniaal model waar subsidie in niet financiële vorm verstrekt kan worden. Goed idee en misschien nog wel beter dan geld.

– Geen Stijl maakt een handleiding kunstkijken. Het is maar dat je weet wat er daar over gedacht wordt. Dan heeft de kunst duidelijk een imago probleem.

– Het verhaal van Borstlap van vorige week heeft een vervolg gekregen, twee zelfs. Conclussie, er valt wel degelijk iets te zeggen over de kwaliteit van kunst op het moment van het zijn. Of dat de juiste is, zal achteraf pas blijken.

– Leuk nieuws was er ook, de genomineerden voor de EPOSprijs zijn bekend gemaakt. Een nieuwe prijs voor jong tekentalent. Goede zaak. Alleen wel vreemd dat Femmy Otten er bij zit die volgens mij ook met hetzelfde werk meedingt aan de schildersprijs? Afijn, Rik Smits, Ben Kruisdijk, Femmy Otten, Heidi Linck en Justin Weijers zijn genomineerd. (via @Kunstbeeld)

– Gezichtsherkenning-software loslaten op alle oude kunst om te kijken wie wie is.

– Opmerkelijk, een tentoonstelling met enkel en alleen onzichtbaar werk. (via @Trendbeheer)

Facebook kenden ze 5.000 jaar geleden ook al.

Baldessari door Tom Waits.

– Mooi detail in oude Disneyfilm

– Bananenkunst…