Times Square veranderen in Art Square

Met een Pre-Launch van #TS2AS op 18 oktober a.s. in Amsterdam, lijkt het echt te gaan beginnen. Na maanden geleden de eerste signalen van dit ‘idiote plan‘ te hebben opgevangen, […]

Met een Pre-Launch van #TS2AS op 18 oktober a.s. in Amsterdam, lijkt het echt te gaan beginnen. Na maanden geleden de eerste signalen van dit ‘idiote plan‘ te hebben opgevangen, lijkt het alsof er daadwerkelijk een volgende stap wordt gezet richting het veranderen van alle reclameborden op Times Square NY door Kunst, onder de naam Times Square to Art Square.

Het is een bizar idee; alle billboards op Times Square vervangen met kunst. Aanvankelijk werd er gelachen om het idee. Tot Justus Bruns, een 22-jarige student uit Delft dacht: ik begin gewoon. En dus werd er in één avond een website gebouwd. Twee dagen later hing de kunstcoördinator van Times Square aan de lijn. ,,Keep building momentum”, was zijn advies. En dat is precies wat er gebeurde.  Nu met een heel team, van een student strafrecht tot een financieel expert en van een blogger tot een kunstcriticus. Samen willen ze miljoenen dollars ophalen. Met kleine donaties. Oftewel ontzettend leuk initiatief. Zeker in een tijd van economisering van de kunst een goede manier om eens te laten zien dat het kan.

Nu nog geen 3/4 jaar later wordt er hard gewerkt om de site in een nieuwe jas te steken voor de Pre-launch. Daarnaast is Times Square to Art Square, of ook wel TS2AS genoemd, als eerste Europees project toegelaten om gebruik te maken van de microdonatiesite Kickstarter.

Nou zijn wij natuurlijk voornamelijk geinteresseerd in het kunstgedeelte van wat ons te wachten staat op de 18e, dus hebben we een preview gekregen van het werk dat er zoal te zien zal zijn. Dus voor iedereen die het een leuk initiatief lijkt om alle billboards op Times even te veranderen in kunst, ga naar de Pre Launch en help mee dit mogelijk te maken.

Thomas I’Anson zal er zijn, kwamen we ook met heel ander werk tegen bij het Incubate festival. Dit keer een olifant, en dan een uit gerecyclede airbags.

Thomas I'Anson - White Elephant (3,5 m hoog)

En Hester Scheurwater gaat net als in Tilburg haar ‘wildbeam’-kunsten vertonen.

Hester Scheurwater - Wild Beamen

Ronald van der Meijs een Amsterdamse Kunstenaar die op het moment in de Verbeke Foundation te zien is met dit werk, zal in Amsterdam het werk Transluminal Coronary Angioplasty tonen. De enorme tunnel is gemaakt uit plastic draagtassen die worden opgeblazen door infuusbuizen.

Ronald van de Meijs - Transluminal Coronary Angioplasty

Het pop-artige werk van Rob van de Hoeven, zal ook te zien zijn, in veelvoud. Zijn overigens geen schilderijtjes maar echt sculpturen van kunststof.

Rob van der Hoeven - Seize the day

Daarnaast voor degenen die op TodaysArt Festival (wij waren daar niet) in Den Haag overal geweest zijn, zouden dit werk al hebben kunnen ‘ervaren’. De toeschouwer speelt namelijk de belangrijkste rol in het werk van Matthias Oostrik.

Matthias Oostrik - Interactieve Installatie

Daarnaast zal er naast een metershoge projectie van Lisette Spiegeler, een poëtische installatie van de Lichtdichters en een live-drawing/painting-gig van Frederick Michielsen nog veel meer te zien en horen zijn.

Meer informatie over TS2AS via Twitter en Facebook of schrijf je net als wij in de voor de newsletter of via www.TimesSquareToArtSquare.com. Zou mooi zijn als het idee van deze jongen daadwerkelijk realiteit wordt. Met Times Square to Art Square willen Bruns en zijn team laten zien waar hun generatie toe in staat is; virtuele groepen kunnen grote veranderingen in de ‘echte’ wereld tot gevolg hebben. Bits worden billboards.

Waar? Check de locatiefilm hier

Wanneer? 18 oktober a.s.

Wij zijn benieuwd.

UPDATE: TS2AS bij NOS op het nieuws.