know your classics (2b): Charley Toorop

Vanochtend begonnen met haar vader, nu de dochter; Charley Toorop (1891-1955). Eigenlijk heette ze Annie in plaats van Charley. Waar haar naamsverandering vandaan kwam heb ik niet gevonden. Ze begon […]

Vanochtend begonnen met haar vader, nu de dochter; Charley Toorop (1891-1955). Eigenlijk heette ze Annie in plaats van Charley. Waar haar naamsverandering vandaan kwam heb ik niet gevonden.

Ze begon haar werk als een vrij expressief schilder. Onder invloed van die Blaue Reiter en Piet Mondriaan die ze via haar vader kende. Rond die tijd is ook haar zoon die vanavond behandeld wordt geboren. Toen haar huwelijk met Fernhout op de klippen liep was dat voor haar een enorme tegenslag. Gelukkig was haar vader in staat haar een extra steun in de rug te geven. Toen vervolgens de crisis jaren ’30 er waren werd haar stijl realistisch; hardwerkende boeren en arbeiders en andere normale mensen.

Tijdens de tweede wereldoorlog maakte ze enkele van haar bekendste schilderijen. Vervolgens is ze de oorlog doorgekomen en 10 jaar later overleden.

Clown Tussen Ruines - 150x110cm Olieverf

Clown Tussen Ruines - 150x110cm Olieverf

Ze heeft veel zelfportretten gemaakt die allemaal een erg karakteristieke stijl hebben. Als je er 1 hebt gezien herken je de rest meteen terug.

Zelfportret - 33x27cm Olieverf op doek

Zelfportret - 33x27cm Olieverf op doek

Zelfportret - 40x30cm Olieverf op doek

Zelfportret - 40x30cm Olieverf op doek

De stenen man is Jan Toorop, vervolgens zijzelf met haar zoon. De drie generaties in 1 beeld.

Drie Generaties - 200x120cm Olieverf op doek

Drie Generaties - 200x120cm Olieverf op doek