Eindexamen Expositie; KABK Den Haag 2024

Ook dit jaar studeren er aan het doolhofachtige pand in Den Haag weer een enorme lading kunstenaars af met een bachelor- en masterdiploma. Hoewel tot op zekere hoogte alle afdelingen […]

Ook dit jaar studeren er aan het doolhofachtige pand in Den Haag weer een enorme lading kunstenaars af met een bachelor- en masterdiploma. Hoewel tot op zekere hoogte alle afdelingen zo hun eigen gangen in het pand hebben is het toch altijd weer moeilijk om alle tien bachelor-, zeven masterafdelingen en één Phd en interfacultatieve afdeling van elkaar te onderscheiden. Dus ik gooi ze voor het gemak hier toch allemaal op één hoop.

Dankzij de grote hoeveelheid aan afstudeerders zijn er eigenlijk altijd wel tendensen te benoemen. Waren er vorig jaar nog een significant aantal schilders, zijn die dit jaar zo goed als afwezig. Ook is het aantal kunstenaars dat met een beeldscherm werkt alsnog wat minder dan dat het ooit was. Wat we daarvoor terug zien is verhoudingsgewijs veel installaties waarin verschillende media gecombineerd worden. Denk hierbij (ook buiten de ArtScience richting) aan technische en multimedia ingrepen zoals bijvoorbeeld werk met geluid, maar ook aan het combineren van zowel fotografie met sculptuur of schilderkunst. Een gevolg daarvan is dat heldere statements min of meer afwezig zijn, tegenover iedere uitspraak wordt bijna automatisch een andere gezet. Het maakt ook dat veel installaties vooral een artistieke sfeer of attitude laten zien dan een formele of inhoudelijk scherpe uitspraak doen. Het is dus meer dan anders een eindexamenexpositie die je moet ervaren. Is dat een effect nog van de corona-periode waarin veel van de kunstenaars begonnen aan hun academische studie? Of is het iets anders?

Het maakt ook dat onderstaand beeldverslag lang niet altijd een even goede representatie geeft van wat er te zien is, er is namelijk ook veel te horen en soms ook te ruiken.

De afstudeerexposities van de KABK zijn nog tot en met zondag te bezoeken.