Eindexamen Expositie; ArtEZ BEAR Arnhem 2019

De eindexamen presentaties van Arnhem heb ik de afgelopen jaren helaas niet altijd bezocht. Vaak was het om logistieke redenen onmogelijk in combinatie met al die andere academies. Enschede en […]

De eindexamen presentaties van Arnhem heb ik de afgelopen jaren helaas niet altijd bezocht. Vaak was het om logistieke redenen onmogelijk in combinatie met al die andere academies. Enschede en Arnhem bezoeken in één dag bleek vaak iets te ambitieus. Dit jaar lukte het me gelukkig wel weer om de tentoonstelling van Arnhem te bezoeken.

Wat er precies is gebeurt in die paar jaar dat ik de eindpresentaties heb bezocht weet ik niet, maar er lijkt zich een enorme mentaliteitsomslag te hebben plaatsgevonden. Arnhem was voorheen geen uitgesproken academie met een eigen smoel. Groningen had traditioneel een link met schilderkunst, Enschede met gekte (nog steeds gelukkig), Maastricht een duidelijke conceptuele inslag en de Rietveld vooral de hype omdat het toch Amsterdam was. Arnhem had weinig specifieks te bieden.

Nu is dat anders. Het is lastig om er de vinger precies op te krijgen. Het is waarschijnlijk een combinatie van een conceptueel bewustzijn en tegelijk een (maatschappelijke) positionering. Hier worden kunstenaars opgeleid, kunstenaars die niet zo zeer bezig zijn met het maken van beelden, maar met het beantwoorden van vragen via die beelden. Het levert een groep kunstenaars op die niet zo zeer bezig zijn formele kwaliteiten van hun medium te bespelen, maar om met dat medium iets mogelijk te maken. Meer dan eens zie je dan ook presentaties die heel vanzelfsprekend meerdere media gebruiken. Het punt is alleen dat dat helemaal niet vanzelfsprekend is en dat dat enkel lukt als je als kunstenaar verdomde goed weet waar je nu eigenlijk precies mee bezig bent. Misschien is het een gelukstreffer bij deze lichting, maar dat zou wel heel toevallig zijn want er zijn meerdere kunstenaars die dat doen.

Het lukte me niet alle jaren om de academie van Arnhem te bezoeken, maar volgend jaar sla ik deze zeer zeker niet over.

Hier volgt een beeldverslag van wat er zoal te zien is en wat om diverse redenen opviel. Zoals altijd kun je op de afbeeldingen klikken voor grotere afbeeldingen.
(de docentenopleiding maakt ook onderdeel uit van dit beeldverslag)